Enschedese studenten maken AR-bril van 29 euro

Enschedese studenten maken AR-bril van 29 euro

29-05-2017 14:49 Laatste update: 26-04-2018 20:47

Met deze kartonnen bril kun je virtuele projecties in de echte wereld bekijken.

Goedkope brillen waarmee Virtual Reality kan worden beleefd, liggen voor een paar euro in de Action en de Hema. Maar brillen die geschikt zijn om Augmented Reality te bekijken, starten vanaf een paar honderd euro. De Hololens van Microsoft kost zelfs 3000 euro. Een groep Enschedese studenten heeft nu de eerste budget-AR-bril ontwikkeld: Aryzon.

De bril is van karton en werkt door een telefoon in de bril te stoppen. Door een ingebouwde spiegel worden de projecties op de lenzen getoond. Zo is dus zowel de echte wereld als de projectie te zien. Bij de bril wordt een app geleverd, waardoor gebruikers direct al een aantal AR-toepassingen hebben. Binnenkort wordt de software gedeeld met ontwikkelaars, zodat er meerdere toepassingen gemaakt kunnen gaan worden.

Enorme markt

De bril is ontstaan toen de student Maarten Slaa voor een project met de Hololens wilde werken. "Maar die was twee jaar geleden nog niet beschikbaar. Toen ging ik het programmeren voor de telefoon en dat bleek erg goed te werken." Hij vermoedt een enorme markt aan te gaan spreken. "Tim Cook van Apple zei eerder dat AR even belangrijk als de smartphone wordt. Wij zorgen voor een instapmodel waarmee je vrijwel dezelfde ervaring kan krijgen als wat er nu al op de markt is."

Verschil is wel dat een kartonnen bril minder goed zit en minder solide aanvoelt dan een dure bril. Ook is de beeldkwaliteit afhankelijk van de telefoon en heeft een dure bril meer sensoren om AR beter te laten werken.

Andere AR-belevingen

Op dit moment is het al mogelijk om AR te beleven zonder bril. Pokémon Go en de dino- en ruimtevaartacties van de Albert Heijn worden door velen namelijk ook onder AR geschaald. Het verschil is dat de virtuele projecties niet direct voor de ogen verschijnen, maar op een telefoonscherm.

Daarvoor moet er wel genoeg animo zijn. De AR-bril is te bestellen bij crowdfundingwebsite Kickstarter, voor 29 euro. Maar alleen als er meer dan 850 brillen worden besteld, gaan de productie van start. Levering is gepland vanaf augustus dit jaar.