EU-lidstaten: geen geoblocking door streamingdiensten als je op vakantie bent

EU-lidstaten: geen geoblocking door streamingdiensten als je op vakantie bent

26-05-2016 18:38 Laatste update: 27-04-2018 06:05

Vanaf volgend jaar moeten Nederlanders op vakantie in andere EU-landen ook het Nederlandse aanbod op streamingdiensten kunnen gebruiken.

De EU-lidstaten zijn donderdag akkoord gegaan met nieuwe regels die ervoor zorgen dat je het lokale content-aanbod dat je bij streamingdiensten als Netflix en Videoland krijgt tijdelijk ook als je in een ander EU-land bent kunt gebruiken. Je kan dan Nederlandse films ook op vakantie kijken. Streamingdiensten zetten geoblocking in om films of series alleen in bepaalde landen beschikbaar te maken. Volgens de nieuwe regels krijgen gebruikers tijdelijk toegang tot het aanbod uit het eigen land, maar hoe lang dat geldt is nog niet bepaald. Er komt een uitzondering voor publieke omroepen. 

Momenteel maken producenten van films en series nog in alle afzonderlijke EU-lidstaten afspraken over licenties met streamingdiensten. Dat blijft het geval. De nieuwe regels voorzien alleen in een tijdelijke toegang tot content uit het eigen land. 

De Europese Commissie wil dat de nieuwe regels in 2017 ingaan. Het Europees Parlement moet zich er nog wel over uitspreken. In 2017 worden ook de roamingkosten voor internetgebruik binnen de EU afgeschaft. Brussel wil met de maatregel van de digitale markt in de EU een geheel maken.