'EU wil streamingdiensten mogelijk duurder maken'

'EU wil streamingdiensten mogelijk duurder maken'

12-04-2016 07:33 Laatste update: 27-04-2018 07:38

Netflix, Spotify of YouTube Red zouden in de toekomst duurder kunnen worden. De Europese Commissie overweegt de invoering van een belasting op streamingdiensten, ter compensatie van de royalty’s die artiesten nu mislopen.

De precieze invulling van het voorstel is nog wat onduidelijk, schrijft Politico. De Commissie wil voor eind 2016 een compleet nieuw auteursrechtensysteem op poten zetten.

Op dit moment zijn de auteursrechten over het algemeen per land vastgelegd. Daardoor kan iemand in Nederland bijvoorbeeld geen Britse documentaires op BBC kijken en is muziek in het ene land wel beschikbaar op Spotify en in het andere land niet.

Om het gemakkelijker te maken voor consumenten én bedrijven wordt er nagedacht over manieren om deze rechten in alle Europese landen gelijk te trekken. Daarnaast lopen artiesten door illegale downloads royalty’s mis. Betaalde muziekdiensten bepalen zelf hoeveel een artiest krijgt per gestreamde plaat of documentaire.

Nog niet opgelost

Plannen om de auteursrechtwetgeving te actualiseren zullen een grote invloed hebben op consumenten en bedrijven in de hele EU. Zo denkt de Commissie na over de vraag of er heffingen komen op de verkoop van nieuwe tablets en smartphones. 

In heel Europa wordt geworsteld met de impact van het internet op auteursrechten. Zo wilde een Duits museum geld voor foto's van bekende klassieke werken. Het Europese Hof oordeelde in 2014 dat de Nederlandse 'thuiskopieheffing' illegaal downloaden aanmoedigt. En in Nederland willen rechthebbenden willen Popcorn Time-gebruikers laten betalen voor het illegaal streamen van films en series. Iets wat in Duitsland soms al al lukt.