Europees Hof: Uber is geen tech- maar een taxibedrijf

Europees Hof: Uber is geen tech- maar een taxibedrijf

20-12-2017 09:01 Laatste update: 26-04-2018 15:06

Uber is een taxibedrijf en geen techbedrijf, vindt het Europese Hof. Dit betekent dat het bedrijf in iedere Europese lidstaat aan de regels voor personenvervoer moet voldoen.

In het vonnis schrijft de hoogste Europese rechter dat 'de door Uber geleverde dienst zich niet laat herleiden tot louter een bemiddelingsdienst'. 

De hele zaak is begonnen met een gang naar de rechter van de belangenorganisatie Asociacion Profesional Elite Taxi uit Barcelona. Het stelde dat Uber niet het recht had om UberPop (waarbij particulieren met hun eigen auto via de app van Uber ritten maken) in Barcelona aan te bieden.

Vervoersdienst

Het Amerikaanse bedrijf verdedigde zich altijd met het argument dat het een techbedrijf is en geen taxibedrijf. Maar daar maakt het Hof korte metten mee: "Deze bemiddelingsdienst moet worden beschouwd als een integrerend deel van een dienstenpakket waarvan het hoofdelement bestaat in een vervoerdienst."

Daarom is het volgens het Hof een 'dienst op het gebied van vervoer' en niet als 'dienst van de informatiemaatschappij'.