Europese hof verbiedt verkoop voorgeprogrammeerde mediaspeler

Europese hof verbiedt verkoop voorgeprogrammeerde mediaspeler

26-04-2017 08:38 Laatste update: 26-04-2018 21:49

Mediaspelers die geleverd worden met software om gratis films, series en tv-zenders mee te bekijken, zijn volgens het Europees Hof van Justitie illegaal bevonden.

Het EU-Hof heeft zijn definitieve uitspraak gegeven in de zaak tussen Stichting Brein en Filmspeler. Dat bedrijf verkoopt mediaspelers met vooraf geïnstalleerde software, waarmee gebruikers zonder te betalen naar films, series en zenders kunnen kijken. Brein stelt dat de verkoop van dit soort kastjes illegaal is en krijgt daarin gelijk.

Dat schrijft de NOS. Hoewel er op de spelers geen illegale content staat, kan de koper wel naar video's kijken waar hij of zij niet voor heeft betaalt. Het Europees Hof zegt dat de kastjes alsnog inbreuk maken op het auteursrecht. Ze worden namelijk niet verkocht met het doel om legale films en series te kijken, maar juist met het idee om ze illegaal te ontvangen.

De Europese advocaat-generaal oordeelde eerder al dat Filmspeler zich bewust moest zijn van de schending van auteursrecht, de zaak ging daarna door naar het Hof. De uitspraak betekent overigens niet dat de mediaspelers nu meteen uit de schappen gehaald worden. De uitspraak van het Europees Hof gaat nu terug naar een lagere rechtbank, die het verder oppakt en de eventuele schadevergoeding oplegt