Facebook bewaarde ook ongepubliceerde video's

Facebook bewaarde ook ongepubliceerde video's

29-03-2018 10:46 Laatste update: 10:47

Facebook bewaarde ook video's die gebruikers met een oude videofunctie opnamen, maar nooit hebben gepubliceerd.

Dat ontdekten gebruikers na het downloaden van hun Facebook-archief, meldt New York Magazine. Tot hun verbazing troffen de gebruikers in hun archief ook video's aan die zij wel ooit hebben opgenomen, maar nooit op Facebook hebben gedeeld. Een Facebook-woordvoerder bevestigt dat de video's zijn bewaard.

Veel gebruikers hebben hun Facebook-archief de afgelopen week gedownload na de ophef over misbruik van gebruikersdata. Facebook biedt de mogelijkheid om je archief te downloaden sinds 2012. Door de functie ontdekten gebruikers ook al dat Facebook jarenlang de bel- en sms-geschiedenis van veel Android-gebruikers ​heeft bijgehouden. De gebruikers hadden daar bij het downloaden van de app toestemming voor gegeven.

Oude webcamfunctie

De video's die zonder medeweten van gebruikers zijn bewaard, zijn waarschijnlijk allemaal opgenomen met een inmiddels verouderde video-functie van Facebook. Gebruikers konden daarmee video's opnemen met hun webcam op de site van Facebook. Na een geslaagde opname kon de video gedeeld worden. Maar blijkbaar zijn mislukte opnames die gebruikers toch niet hebben geplaatst, alsnog bewaard door Facebook. Gebruikers gingen er vanuit dat hun video's voorgoed weg waren. Na het opnemen kregen zij immers de vraag of zij de video wilden delen of weg wilden gooien.

Complexe voorwaarden

Facebook zegt nog te onderzoeken wat er precies aan de hand is. Het is onduidelijk of de niet geplaatste video's van alle gebruikers ongevraagd zijn bewaard. Gebruikers hebben waarschijnlijk wel zelf ingestemd met het uploaden van de video's, door akkoord te gaan met de ingewikkelde voorwaarden van Facebook. In 2013 bleek al dat Facebook ook de tekstjes opslaat die gebruikers in het tekstveld op Facebook typen, maar vervolgens niet publiceren.

Makkelijkere instellingen

Facebook gaat het zijn gebruikers gemakkelijker maken om via de instellingen hun gegevens in te zien en waar nodig te verwijderen. Alle instellingen, bijvoorbeeld wie je gegevens kan inzien en wie jou in foto's kan taggen, komen op dezelfde pagina te staan in plaats van in verschillende secties. 

Verander deze instellingen om minder met Facebook te delen:


Lees ook:

Zo minimaliseer je wat je deelt met Facebook

Facebook maakt verwijderen van je gegevens makkelijker

Facebook hield bel- en sms-historie bij: zo verwijder je het