Facebook blokkeerde foto van naakt Italiaans standbeeld

Facebook blokkeerde foto van naakt Italiaans standbeeld

03-01-2017 12:46 Laatste update: 27-04-2018 00:24

Facebook is vrij preuts maar schoot door toen het een foto van een naakt standbeeld van Neptunus censureerde.

De beeltenis van de Romeinse god van de zee is één van de bekendste standbeelden in het Italiaanse Bologna, waar hij bovenop een fontein op het Piazza del Nettuno staat. De bronzen Neptunus staat daar al sinds de 16e eeuw maar voor Facebook ging het te ver, meldt The Telegraph. Kunsthistoricus Elisa Barbari uit de Italiaanse plaats had een foto van Neptunus gebruikt als afbeelding op haar Facebook-pagina “Stories, curiosities and views of Bologna”.

Toen ze die pagina wilde promoten werd de afbeelding echter door Facebook geblokkeerd. “Het gebruik van afbeeldingen of video’s van naakte lichamen of decolletés is niet toegestaan, zelfs niet voor artistieke of educatieve redenen”, zegt Facebook. De afbeelding schendt daarmee de advertentieregels van het sociale medium.

'Ja voor Neptunus, nee voor censuur'

Barbari pleit op Facebook voor verandering met een foto van Neptunus uit een hoek die zijn naaktheid verbergt, met daarbij de tekst “Ja voor Neptunus, nee voor censuur”. Facebook reageerde daarop door te zeggen dat de censuur een fout was. “Ons team ziet miljoenen advertentie-afbeeldingen per week, en in sommige gevallen blokkeren we onterecht advertenties. We bieden onze excuses aan voor de fout en laten de adverteerder weten dat we hun advertentie goedkeuren”, aldus Facebook.

Censuurbeleid vaker onder vuur

Facebook kwam in 2016 ook al in opspraak vanwege zijn censuurbeleid. Toen plaatste een Noorse krant de bekende foto ‘Terror of War’ uit 1972 van fotograaf Nick Ut, waarop een naakt meisje vlucht voor een napalm-aanval tijdens de Vietnamoorlog. Facebook blokkeerde de foto toen ook op basis van zijn regels, maar krabbelde later terug vanwege het historisch belang van de foto.

Toch lijkt Facebook nog altijd sneller met het verwijderen van naakt dan met het blokkeren van nepnieuws. Facebooks contentbeleid stond in ons overzicht van grootste tech-teleurstellingen van 2016.