'Facebook gaat Snapchats Discover achterna met Collections'

'Facebook gaat Snapchats Discover achterna met Collections'

02-12-2016 19:24 Laatste update: 27-04-2018 01:26

Facebook zou media verzamelingen van geselecteerde content willen laten maken. De functie zou lijken op Snapchats Discover.

Dat stellen twee bronnen die bekend zijn met het project en interne documentatie van Facebook hebben gezien, schrijft Business Insider. Facebook zou de nieuwe functie Collections willen noemen. Media-organisatie zouden overzichten met nieuwsartikelen, lijstjes, video's en andere content kunnen aanbieden. 

Facebook heeft de afgelopen weken meerdere media- en entertainmentbedrijven benaderd om de Collections-functie te proberen, schrijft Business Insider. Het is nog niet duidelijk op welke termijn de functie beschikbaar zou komen. Facebook wil geen commentaar geven. 

Facebook zou met Collections de banden met uitgevers willen versterken met het oog op de groeiende concurrentie van Snapchat, vooral onder jongeren. De Discover-sectie van Snapchat biedt nieuwsvideo's en verhalen gericht op een jonge doelgroep, afkomstig van media die door Snapchat streng worden geselecteerd. Dagelijks kijken al meer dan 150 miljoen mensen naar Snapchats Discover-onderdeel.

Strijd tegen nepnieuws

Facebook kan met de functie ook deels tegemoet komen aan de groeiende kritiek over de stroom van nepnieuws op het sociale netwerk. Verzonnen onzinberichten gaan regelmatig 'viral' op het sociale netwerk. Facebook kreeg rond de Amerikaanse verkiezingen veel kritiek omdat het te weinig zou hebben gedaan tegen nepnieuws. Het sociale netwerk kondigde vervolgens meerdere maatregelen aan.