Facebook krijgt hulp bij factchecken om nepnieuws tegen te gaan

Facebook krijgt hulp bij factchecken om nepnieuws tegen te gaan

15-12-2016 19:20 Laatste update: 27-04-2018 00:55

Facebook werkt nu samen met nieuwsorganisaties voor het checken van feiten in berichten. Gebruikers krijgen meldingen van verdachte artikelen.

Facebook meldt dat het een begin heeft gemaakt met het checken van informatie in gedeelde nieuwsberichten op zijn netwerk. Facebook krijgt daarbij hulp van onafhankelijke nieuwsorganisaties als ABC News, Snopes, Politifact en FactCheck.org. Binnenkort gaan nog meer sites meehelpen met het factchecken. 

Als een van de organisaties een bericht als verdacht meldt, zal Facebook dit aan zijn gebruikers aangeven. Facebook toont dan de waarschuwing dat de informatie 'wordt betwist door derden'. "Voordat je dit artikel deelt, is het goed om te weten dat onafhankelijke factcheckers de nauwkeurigheid in twijfel trekken.” Als een bericht door twee organisaties is ontkracht, zal het bericht lager in het nieuwsoverzicht van gebruikers verschijnen. Het lijkt erop dat Facebook zich bij het factchecken voorlopig alleen richt op Amerikaanse berichten. Er zijn nog geen samenwerkingen met media buiten de VS bekendgemaakt. In onderstaande video geeft Facebook uitleg:

Kritiek na verkiezingen

Facebook kreeg na de Amerikaanse verkiezingen veel kritiek omdat het te weinig zou hebben gedaan om het verspreiden van nepnieuws tegen te gaan. Sterker nog: de algoritmes van Facebook trapten aan de lopende band in hoaxes. Vervolgens kondigde Facebook allerlei maatregelen aan om nepnieuws aan te pakken. Het sociale netwerk gaat onder meer beter letten op signalen die zouden kunnen duiden op nepnieuws.  

Lees ook: De meeste jongeren herkennen nepnieuws niet