Facebook-oplichters misbruiken opmaak NRC-website

Facebook-oplichters misbruiken opmaak NRC-website

28-07-2016 15:58 Laatste update: 27-04-2018 04:32

Phishers die proberen argeloze Facebook-gebruikers geld afhandig te maken, verpakken hun reclame als 'NRC-artikel'.

Op het eerste gezicht heeft het 'gesponsorde' Facebook-bericht van Steep Mountains veel weg van een link naar een artikel op de site van NRC Handelsblad. Om de betrouwbaarheid te vergroten staat onderaan het bericht: NRC.NL. Wie met zijn muis over de afbeelding heengaat, ziet dat de link in werkelijkheid ergens anders naartoe leidt.

Wie de link aanklikt, komt terecht op een 'krantenbericht' ('Jongen (27) ontdekt per toeval mega zomeractie') dat is opgemaakt in de lay-out van NRC Handelsblad. Ook het logo van NRC is overgenomen. De link van Facebook leidt naar het domein Norge247.com, maar op Nrc-online.com staat hetzelfde bericht, in verschillende varianten. Uiteindelijk leidt elke link vanaf het nep-artikel naar een 'Mediamarkt Bingo' waar je je gegevens moet achterlaten om zogenaamd kans te maken op een prijs.

Grote bullshit

De meeste reacties op de malafide Facebook-reclame zijn negatief. "Oplichters", "Niet intrappen", schrijven gebruikers onder de advertentie die al sinds 7 juli online staat. Maar niet iedereen heeft door dat de pagina waarnaar wordt gelinkt niet van NRC.nl zelf is. "Grote bullshit, schaam je NRC!!!", schrijft een Facebook-gebruiker onder het gesponsorde bericht. "NRC.nl mag de spellingcontrole vaker gebruiken. Wat een fouten festival!", meent een ander.

Wieland van Dijk, chef internet bij NRC, is bekend met de oplichtingspraktijken. "We zijn dit de afgelopen weken een paar keer tegengekomen." De krant verzoekt de hostingaanbieders vervolgens - met wisselend succes - om de betreffende pagina's offline te halen. "Ik heb contact opgenomen met Facebook over deze advertentie. Hopelijk haalt dat wat uit."  

Niet reageren

Media Markt waarschuwt al geruime tijd voor nep-winacties en 'Facebook-pagina's die fictieve nieuwsberichten over Media Markt plaatsen'. "In deze berichten wordt gesproken over winacties waarbij het invullen van persoonlijke gegevens vereist is voor deelname", waarschuwt de elektronicaketen. "Deze gegevens worden vervolgens door deze malafide partijen gebruikt om via betaalnummers geld afhandig te maken. Wij adviseren met klem om niet op soortgelijke berichten te reageren."