Facebook publiceert richtlijnen voor verboden content

Facebook publiceert richtlijnen voor verboden content

24-04-2018 14:22 Laatste update: 14:22

Facebook heeft uitgebreide richtlijnen gepubliceerd voor wat gebruikers wel en niet mogen publiceren op het sociale netwerk.

Het bedrijf had wel al enkele jaren een korte samenvatting van de regels online staan, maar die was zo summier dat gebruikers vaak in het duister tastten over wat Facebook wel toestond en niet. In de nu gepubliceerde richtlijnen gaat het bedrijf in op onderwerpen als naaktbeelden, racisme en auteursrechtelijk beschermd materiaal.

In de afgelopen jaren kwam Facebook geregeld onder vuur te liggen vanwege zijn moderatiebeleid. Soms omdat het sociale netwerk sommige zaken wel erg makkelijk verwijderde, dan weer omdat Facebook haatdragende of gewelddadige content juist liet staan.

Tegelijkertijd met de publicatie van de uitgebreide richtlijnen, die voorheen alleen voor intern gebruik waren, voegt Facebook ook een nieuwe optie toe om tegen een verwijderbesluit in beroep te gaan. Tot nu toe was het alleen mogelijk om te protesteren tegen het verwijderen van accounts of groepen. Nu kunnen gebruikers ook klagen over individuele posts die worden verwijderd.

Regels niet in beton gegoten

Facebook benadrukt dat de regels niet in beton zijn gegoten. "Soms staan we inhoud toe als deze nieuwswaardig, waardevol of belangrijk is voor het algemeen belang, zelfs als deze inhoud in andere gevallen in strijd zou zijn met onze richtlijnen", schrijft het bedrijf.

Het sociale netwerk stelt de richtlijnen naar eigen zeggen voortdurend bij: tijdens een tweewekelijkse vergadering worden de regels tegen het licht gehouden. Facebook vraagt daarbij om advies van organisaties en deskundigen die zijn gespecialiseerd in onderwerpen als terrorisme en kindermisbruik.

Kanker

Facebook heeft wereldwijd 7.500 moderators in dienst die teksten, foto's en video's beoordelen. De Volkskrant publiceerde afgelopen weekend een interview met een voormalige Nederlandse moderator, die onder meer vertelde dat Nederland dagelijks goed is voor gemiddeld 8.000 meldingen over racisme en discriminatie.

Nederlanders plaatsen aanmerkelijk meer racistische en haatdragende berichten dan inwoners van Zuid-Europese landen. Ook wensen Nederlanders anderen bovengemiddeld vaak een ziekte zoals kanker toe.

Like Bright ook op Facebook