'Facebook werkt aan eigen chips voor betere AI'

'Facebook werkt aan eigen chips voor betere AI'

19-04-2018 14:19 Laatste update: 26-04-2018 12:00

Facebook werkt aan het ontwerpen van eigen chips. Het bedrijf zou met de chips zijn diensten en apparaten slimmer willen maken.

Facebook heeft een nieuw team gezet op het ontwikkelen van eigen chips, meldt Bloomberg. Dat blijkt uit vacatures en bronnen binnen het bedrijf. Met zijn eigen chips zou Facebook spraakherkenning en kunstmatige intelligentie willen verbeteren. De chips kunnen bedoeld zijn voor servers in Facebooks datacenters, maar mogelijk ook voor nieuwe consumentenproducten.

Een van de vacatures voor een chipexpert is gedeeld door Facebooks hoofd op het gebied van kunstmatige intelligentie. Het bedrijf geeft geen verder commentaar. Facebook maakt al de virtualreality-brillen van Oculus. Het sociale netwerk zou volgens geruchten ook werken aan eigen slimme speakers, maar die zouden onlangs zijn uitgesteld vanwege het dataschandaal rond Cambridge Analytica.

Apple en Google

Facebook kan met de eigen chips het voorbeeld volgen van Apple en Google. Door eigen chips te ontwerpen willen de techbedrijven minder afhankelijk zijn van grote chipfabrikanten als Intel en Qualcomm, waardoor ze meer controle over de introductie van nieuwe producten hebben. Ook kunnen ze de chips beter afstemmen op hun eigen apparaten. 

Apple heeft al eigen chips voor zijn mobiele apparaten en een Bluetooth-chip, waarmee de draadloze AirPods-oordoppen sneller aan iPhones koppelen.

Google ontwikkelt eigen chips voor zijn servers gericht op snellere verwerkingen met kunstmatige intelligentie (AI). Ook Amazon zou werken aan eigen AI-chips voor spraakassistent Alexa.