Facebook werkt aan mysterieus modulair apparaat

Facebook werkt aan mysterieus modulair apparaat

21-07-2017 09:45 Laatste update: 26-04-2018 19:14

Vorig jaar kocht Facebook een bedrijf voor modulaire hardware, nu lijkt het ook echt aan iets te werken - maar wat?

In september 2016 nam Facebook de hardwarestartup Nascent Objects over. De startup werd bij het geheime hardwarelab van Facebook gevoegd, Building 8. Sindsdien is het stil, tot er deze week een patentaanvraag van Facebook werd gepubliceerd, ontdekte Business Insider.

Het patent spreek van een 'modulair apparaat' dat een speaker, microfoon, touchscreen, gps en telefoonfunctie kan bevatten. De afbeelding die bij de patentaanvraag staat toont iets dat vooral op een speaker lijkt, maar verder vrij uniek oogt. Mogelijk wordt dit Facebooks poging op de groeiende markt voor slimme speakers, waar ook Apple zich eind dit jaar met de HomePod op stort.

Facebook heeft net als Google, Apple, Microsoft en Amazon een slimme assistent. Maar Facebooks virtuele assistent genaamd M heeft vooralsnog geen stem. Sowieso zou Facebook zijn assistent M eerst slimmer willen maken.

Modulaire gadgets nog geen succes

Het modulaire aspect is relatief opvallend, aangezien andere bedrijven zich daar eerder op hebben stukgebeten. Het idee is dat je een gadget samenstelt uit verschillende kleinere modules die je stuk voor stuk kan vervangen. Motorola probeerde het zonder succes met zijn Moto Z, Google schrapte zijn modulaire Project Ara vorig jaar na een reanimatie alsnog. Saillant detail: veel voormalig teamleden van Project Ara werken nu voor de mysterieuze Facebook-hardwaretak.