Fairphone krijgt 6,5 miljoen euro investering

Fairphone krijgt 6,5 miljoen euro investering

21-09-2017 19:32 Laatste update: 26-04-2018 17:41

Fairphone, de Nederlandse maker van 'eerlijke' smartphones, heeft 6,5 miljoen euro opgehaald om sneller meer klanten aan te kunnen trekken.

Fairphone uit Amsterdam maakt een 'fair-trade' smartphone, met makkelijk te repareren onderdelen en zoveel mogelijk materialen afkomstig uit conflictvrije gebieden. De nieuwe investering van 6,5 miljoen euro komt van Stichting Doen en Pymwymic (Put your money where your meaning is community), een Nederlands investeringsfonds in jonge, duurzame ondernemingen. Met het geld wil Fairphone de productie opvoeren en zo 'tegemoet komen aan de vraag naar eerlijke elektronica'.

"We hebben afgelopen jaar veel vraag gekregen van grotere distributiekanalen", vertelt woordvoerder Bibi Bleekemolen. "In Oostenrijk liggen onze telefoons bijvoorbeeld in de T-Mobile-winkels. Er was al veel vraag in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië, daar komen steeds meer landen bij."

China

Fairphone is opgericht in 2013. De smartphones van het bedrijf moeten zeker 5 jaar meegaan en onderdelen moeten door consumenten zelf vervangen kunnen worden. Ook zet Fairphone zich in voor het verbeteren van arbeidsomstandigheden in fabrieken. Het doel is niet zoveel mogelijk smartphones verkopen. Bleekemolen: "We willen een voorbeeld zijn voor de industrie en het bewustzijn van consumenten vergroten door middel van onze telefoons."

De meeste impact verwacht het bedrijf daarom te kunnen hebben in China. "Daar ligt een groot deel van de productieketen. Daar staan onze fabrieken. Uit Afrika komen onze grondstoffen. Ook daar zullen we impact hebben als we opschalen." Nu gebruiken 135.000 mensen een Fairphone, 'dat moeten er in twee, drie jaar wel twee keer zoveel kunnen worden'. 

Apple en Samsung ook duurzamer

Fairphone is niet het enige bedrijf dat bezig is meer het thema duurzaamheid. Apple heeft bijvoorbeeld als doel om 'in de toekomst nieuwe producten te maken van gerecycelde materialen'. Samsung zegt geen grondstoffen meer te gebruiken uit mijnen in conflictgebieden.

Als dit soort grote spelers ook richting 'eerlijke' smartphones willen gaan, is er dan nog wel een bestaansrecht voor Fairphone? Bleekemolen: "Dat is juist ons doel. Dat concurrenten ons gaan nadoen. Hoe eerlijker zij worden, hoe beter wij kennelijk in staat zijn geweest om de lat hoog te leggen. Duurzaamheid en eerlijkheid als marktwerking zou fantastisch zijn." Een honderd procent fairtrade telefoon is overigens nog ver weg. De smartphone van Fairphone is ook nog niet helemaal 'fair'. Zo heeft Fairphone weliswaar een Fairtrade-licentie, maar alleen voor het goud dat op de printplaat wordt gebruikt.

Op de vraag hoe 'fair' een Fairphone is, zegt Beekemolen: "Ik kan dat niet procentueel aangeven. Wel kan ik zeggen dat de CO2-emissie van de telefoon bijvoorbeeld dertig procent lager is dan bij andere smartphones omdat je hem veel langer kan gebruiken. Reparaties en upgrades maken wij daarnaast heel makkelijk." Om te kunnen groeien in het buitenland zijn diverse nieuwe mensen aangenomen, waaronder Eva Gouwens, het voormalige hoofd van Tony's Chocolonely. Aan haar de taak om de organisatie als managing director 'te optimaliseren'.

Verouderde hardware

Fairphone heeft al meerdere prijzen gewoon voor zijn smartphone, waaronder de Momentum for Change Award van de Verenigde Naties en een belangrijke Duitse milieuprijs. Er zijn ook kritiekpunten. Omdat de Fairphone een kale versie van Android gebruikt, is de hardware verouderd. De accu van de Fairphone 2 heeft net te weinig capaciteit om goed de dag door te komen, terwijl hij 530 euro kost. Het voordeel is wel dat je gemakkelijk een extra accu koopt en deze in het toestel stopt zodra het nodig is.

De Fairphone 2 werd eind 2015 uitgebracht. Bekijk de video die we toen bij Fairphone maakten:


Volg ook het Bright YouTube-kanaal

Lees ook: Eerste indruk Fairphone 2: 'eerlijk' blijft prijzig