FBI heeft iPhone zonder hulp van Apple gekraakt

FBI heeft iPhone zonder hulp van Apple gekraakt

28-03-2016 23:01 Laatste update: 27-04-2018 07:38

De FBI heeft de iPhone van de San Bernardino-schutter inmiddels weten te kraken, zonder Apple's hulp. De FBI heeft de zaak tegen Apple daarom laten vallen.

De FBI trekt de zaak tegen Apple in, omdat het al zelf toegang tot de iPhone heeft gekregen. De FBI eiste van Apple toegang tot de vergrendelde iPhone 5c van Syed Farook, die is vergrendeld nadat de pincode 10 keer onjuist was ingevoerd.

Farook en zijn vrouw schoten in december 14 mensen dood bij een aanslag in San Bernardino. De FBI wilde de inhoud van de telefoon bekijken in het onderzoek naar de schutter, die omkwam bij de aanslag. Justitie schrijft aan de rechtbank (PDF) dat de overheid Apple's hulp niet langer nodig heeft.

Het Israëlische bedrijf Cellebrite zou de FBI hebben geholpen bij het kraken van het toestel. Details zijn niet bekend gemaakt. De FBI gaf vorige week al aan dat Apple's hulp mogelijk niet meer nodig zou zijn. Een hoorzitting werd afgelast.

Achterdeurtje

Om de telefoon te ontgrendelen vroeg de FBI aan Apple om een 'achterdeur' toe te voegen aan iOS. Apple weigerde dat. CEO Tim Cook noemde zulke achterdeurtjes het 'software-equivalent van kanker'. Veel techbedrijven en privacy-voorvechters sloten zich bij Apple aan. Apple zei eerder niet te weten welke methode de FBI wilde gebruiken.

In een verklaring stelt Apple dat de FBI de zaak nooit had moeten aanspannen. "Apple vindt dat mensen in de VS en over de hele wereld data-bescherming, veiligheid en privacy verdienen. Het ene opofferen voor het andere brengt mensen en landen in gevaar." Volgens Apple is het de hoogste tijd voor "een nationale discussie over onze burgerlijke vrijheden en onze gezamenlijke veiligheid en privacy".