Fietsen met je smartphone: dat kan slimmer

Fietsen met je smartphone: dat kan slimmer

09-03-2016 14:09 Laatste update: 27-04-2018 08:08

Vodafone en de Fietsersbond slaan de handen ineen om oplossingen te bedenken voor slimmer smartphone gebruik op de fiets.

Van alle jongeren in Nederland gebruikt 60 procent een mobiele telefoon tijdens het fietsen, blijkt uit onderzoek van GfK, Vodafone en de Fietsersbond. Dat is natuurlijk gevaarlijk voor henzelf en andere gebruikers, maar verbieden lijkt een lastige opgave. Daarom werkt Vodafone in samenwerking met de Fietsersbond aan slimme oplossingen voor het gebruik van de smartphone op de fiets.

Eenderde van de Nederlanders heeft in een onderzoek aangegeven graag een smartphone op de fiets willen gebruiken, als het veilig kan. Voor hen ontwikkelt Vodafone samen met de Fietsersbond de Smart Jacket. Dat is een jas met ingebouwde Raspberry Pi mini-pc, waarmee je zonder op je smartphone te hoeven kijken door de stad navigeert. Op de rug en de mouw van de jas zijn led-lampjes gemaakt, die aangeven of een fietser naar links of rechts wil gaan.

Onze hoofdredacteur Erwin heeft de Smart Jacket overigens al getest. Als je wil zien hoe dat eraan toe ging, kijk dan maandagavond op RTL Z naar Bright TV, waarin ook andere fietsgear wordt getest.