Fit For Free filmt in kleedkamers: 'schandalig'

Fit For Free filmt in kleedkamers: 'schandalig'

04-07-2017 16:19 Laatste update: 26-04-2018 19:45

In 19 vestigingen van Fit For Free is er camera-toezicht in de kleedkamers. De fitnessketen zou zijn klanten hierover niet goed hebben geïnformeerd.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Volgens de sportschool is het een preventieve maatregel tegen diefstal, maar volgens experts komt de privacy van klanten in het geding. "Dit lijkt mij schandalig", reageert Vincent Bohre van stichting Privacy First. "Mensen gaan zich toch anders gedragen, zelfs als de camera's uitstaan. Het is wachten op excessen, dat beelden uitlekken en een medewerker er misbruik van kan maken. Het gaat om hele gevoelige gegevens van mensen zonder kleding aan."

Diefstallen

Hoewel Fit For Free-klanten de mogelijkheid geeft om hun spullen in kluisjes veilig op te bergen, hangen sommigen hun spullen liever op in de kleedkamer. Volgens de keten vonden er in die ruimte veel diefstallen plaats en is dat aantal dankzij camerabewaking in kleedkamers tot nul teruggebracht.

Op haar website schreef Fit For Free dat de bewakingscamera’s in kleedkamers 'gericht zijn op haakjes voor jassen en dus alleen het gezicht in beeld brengen'. Nadat RTL Nieuws hier vragen over stelde, is deze bewuste tekst verwijderd. Nu houdt Fit For Free het op haar website bij de mededeling dat de camera’s 'nooit gericht staan op de doucheruimtes'.

Gericht op douches

Toch lijkt bij zeker één vestiging van Fit For Free een camera gericht te zijn op de douchehokjes. Na vragen van RTL Nieuws heeft de sportschool deze verwijderd, maar een woordvoerster wil niet zeggen waarom.

De Autoriteit Persoonsgegevens kreeg vorig jaar 'enkele meldingen' binnen van klanten die hun vragen zetten bij het cameratoezicht van Fit For Free. "Daarop hebben wij contact gezocht met de organisatie en gezegd waar hun cameratoezicht aan moest voldoen. Zij hebben verteld dat ze aan de voorwaarden zullen voldoen." De toezichthouder deed geen aanvullend onderzoek. "Wij gaan er van uit dat een bedrijf niet tegen ons liegt."

Goed informeren

Volgens de autoriteit moet het bedrijf voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo mogen er geen ontklede mensen in beeld worden gebracht en moeten klanten goed geïnformeerd worden over het cameratoezicht in de kleedkamer. In het privacystatement en in de algemene voorwaarden van Fit For Free wordt met geen woord gerept over bewakingscamera’s in de kleedkamer.

Ook stellen klanten tegenover RTL Nieuws dat ze bij het ondertekenen van het abonnement hiervan niet op de hoogte zijn gebracht. Volgens hoogleraar recht en informatiemaatschappij Gerrit-Jan Zwenne moet de sportschool de klanten op de hoogte stellen van het cameratoezicht, bijvoorbeeld door dat mede te delen in een formulier en dat dan door hen te laten tekenen. "Je moet zoiets weten voordat je een abonnement aan gaat. Als je het pas leest als je de ruimte in bent, dan ben je al gefilmd", zegt Zwenne.

Stoppen met filmen

Privacy First wil dat Fit For Free stopt met bewakingscamera’s in kleedkamers. "Onder recht van privacy valt ook het gevoel van integriteit. Mensen kunnen niet meer ongedwongen zichzelf zijn", zegt voorzitter Bohre.

In een reactie laat Fit For Free het volgende weten: "Waar we camera’s gebruiken in herenkleedkamers hebben klanten de mogelijkheid om zich in een andere ruimte te verkleden. De camerabeelden worden niet langer dan drie dagen bewaard en daarna overschreven. Niet alle camera’s staan continu aan. Bij de keuze welke camera’s aan staan, maken we een permanente afweging tussen de privacy van onze leden enerzijds en de veiligheid van onze leden en beveiliging van hun eigendommen anderzijds."