Ford wil inhaalslag elektrische auto's

Ford wil inhaalslag elektrische auto's

25-05-2017 09:05 Laatste update: 26-04-2018 20:47

In 2020 wil Ford een elektrische crossover voor de massa op de markt brengen.

Ford heeft de boot gemist bij de eerste golf elektrische auto's. Ford kwam wel met een elektrische Ford, maar het deed geen moeite om het ding ook werkelijk te verkopen. Fords technische baas Raj Nair zegt nu dat in 2020 er een heel ander product op de markt komt: een elektrische Ford die massa geproduceerd zal worden en competitief geprijsd. 

Niets te vroeg, want UBS berekende dat in 2018 de totale kosten van bezit en gebruik van een elektrische auto al overeen kunnen komen met die van een traditionele auto. In 2020 moet er dus geld verdiend kunnen worden aan deze wagens. 

De Opel Ampera E is geen auto die in hele hoge volumes gebouwd wordt. Als gevolg wordt Opel zacht gezegd niet rijk van de verkoop van de goedkoopste lange afstand elektrische auto van het moment. Bijna alle autobouwers hebben plannen voor elektrische auto's, maar de meeste zetten niet in op grote hoeveelheden.

500 km bereik

De auto die Ford wil bouwen is een crossover utility vehicle. De Toyota C-HR is naar alle waarschijnlijkheid een goede maatstaf voor de afmetingen. De Ford zou een bereik van rond de 500 kilometer moeten hebben en toch op prijs moeten kunnen concurreren. De Ampera E is met 41.000 euro een stuk duurder dan brandstof aangedreven auto's van hetzelfde formaat.

De Tesla Model 3 wordt naar alle waarschijnlijkheid iets goedkoper, de Model Y zal een directe concurrent worden van de elektrische Ford.