Forse groei verkoop elektrische auto's in Nederland

Forse groei verkoop elektrische auto's in Nederland

07-04-2018 13:39 Laatste update: 13:39

De Rai Vereniging verwacht dat er dit jaar bijna twee keer zoveel elektrische auto's worden verkocht in Nederland dan in 2017.

Bright Stuff: De beste elektrische auto's

De Rai Vereniging, dat de belangen behartigt van fabrikanten en importeurs in de vervoersbranche, doet de schatting op basis van de verkopen van het eerste kwartaal van dit jaar. Zo'n 3945 gloednieuwe elektrische auto's verlieten in die drie maanden de showroom. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er 1667. Een groei van 136 procent, becijfert de Rai.

Het aandeel elektrische auto's, op het totaal van alle nieuw gekochte wagens, komt hiermee uit op 2,9 procent. In dezelfde periode vorig jaar was dit nog 1,4 procent.

Betaalbare modellen

Die groeit komt, zo zegt de vereniging, doordat er steeds meer modellen in het middensegment zijn gekomen. Elektrisch rijden is dus niet meer voorbehouden aan mensen met een dikke portemonnee.

Goedkoop is elektrisch rijden nog altijd niet. Voor de goedkoopste (en kleinere) modellen moet ergens tussen de 22.000 en 27.000 euro worden neergelegd. Zo kost een Smart For Two electric 23.669 euro. Voor dezelfde wagen maar dan rijdend op benzine, betaal je 12.995 euro. 

In die prijsverschillen gaat wel verandering komen, nu de accu's steeds goedkoper worden, meldt Bloomberg. Het heeft berekend dat in 2024 de aanschaf van een elektrische auto goedkoper wordt dan de aanschaf van een benzine-auto.

Lees ook:

Bright Stuff: de 3 beste elektrische auto's

Eerste indruk: nieuwe Nissan Leaf

Tesla maakt nu 2000 Model 3's per week