Forse kritiek op Buma's afwijzing referendum aftapwet

Forse kritiek op Buma's afwijzing referendum aftapwet

28-10-2017 19:37 Laatste update: 26-04-2018 16:39

De SP wil een debat over het plan van het kabinet om de uitslag van het referendum over de 'sleepwet' te negeren.

CDA-leider Buma zei vandaag in een interview met De Volkskrant dat de zogenoemde sleepwet, of aftapwet, er moet komen. Hij beschouwt het geplande referendum niet als 'echt referendum'. Die opmerking schoot een groot deel van de oppositie in het verkeerde keelgat.

SP-Kamerlid Ronald van Raak zegt dat het referendum niet alleen over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten gaat. Hij ziet het breder. "Een 'nee' tegen de sleepwet is tegelijk een 'nee' tegen de arrogantie van de macht." GroenLinks zei te willen weten wat over de sleepwet is afgesproken in het kabinet. Maar in plaats van een apart debat wil GroenLinks het woensdag bespreken tijdens een debat over de regeringsverklaring.

'Onverstandig'

D66 was als enige coalitiepartij kritisch over Buma's uitspraken. 'Onverstandig', noemde Kamerlid Kees Verhoeven ze. Een woordvoerder van de partij stelt dat het om een 'belangrijk maatschappelijk debat' gaat. Dat moet eerst worden gevoerd en daarna moet bekeken worden wat te doen met de uitslag van het referendum.

'Buma's dictatuur'

PVV-leider Geert Wilders noemt de uitspraken 'de schaamte voorbij'. Op Twitter sprak hij van 'Buma's dictatuur'. Thierry Baudet van Forum voor Democratie vindt het 'tijd voor kiezers om CDA te boycotten'.

Ook de Amsterdamse studenten die ruim 400.000 handtekening inzamelden voor een referendum zijn teleurgesteld in Buma. "We vinden zijn uitlatingen erg onprofessioneel en ondemocratisch", zegt Tijn de Vos namens de initiatiefnemers.