Frequentieveiling voor opvolger Digitenne al in juli

Frequentieveiling voor opvolger Digitenne al in juli

10-02-2016 19:27 Laatste update: 27-04-2018 09:10

In juli moeten nieuwe licenties voor de opvolger van Digitenne worden geveild. Kijkers hebben volgend jaar nieuwe apparatuur nodig en mogelijk een nieuwe provider.

De ministeries van EZ en OCW hebben een ontwerpbesluit gepubliceerd waarin staat dat de veiling van de digitale ether-tv-licenties in juli kan plaatsvinden. In april moet de regeling definitief worden, waarna bedrijven zich in mei kunnen inschrijven voor de frequentieveiling voor de opvolger van Digitenne.

KPN’s vergunning voor Digitenne loopt op 1 februari 2017 af. KPN vindt de overgangstijd te kort en pleit voor een verlenging van zijn licentie met twee jaar, schrijft Telecompaper woensdag. "Deze verlenging is volgens KPN nodig om de continuïteit van de dienstverlening voor de honderdduizenden gebruikers te waarborgen." De Staat wilde de licentie voor Digitenne eerst met drie jaar verlengen, maar later meldde zich een tweede kandidaat voor de frequentieruimte. Daardoor is er reden een veiling te organiseren. 

Nieuwe apparatuur nodig

De partij die bij de veiling de licentie voor digitale ether-tv bemachtigt zal de nieuwere technische standaard DVB-T2 introduceren in Nederland. Dat is een modernere versie van de verouderde techniek die KPN bij Digitenne gebruikt. DVB-T2 maakt doorgifte van meer zenders mogelijk, waaronder meer HD-zenders. De capaciteit van het huidige Digitenne is daarvoor beperkt: KPN zendt slechts 25 kanalen uit. De publieke zenders zijn ongecodeerd te zien, en dat blijft ook de na de veiling zo. 

De overgang naar de nieuwe standaard betekent wel dat veel van de huidige Digitenne-kijkers nieuwe apparatuur nodig hebben, en dat ze mogelijk moeten overstappen naar een andere provider dan KPN. Wie de tweede gegadigde is, is nog niet bekend. 

Nog 400.000 Digitenne-kijkers

Het aantal abonnees van Digitenne daalt al jaren en is inmiddels iets minder dan 400.000. Een deel van de frequentieband die nu Digitenne gebruikt komt na 2017 vrij voor mobiele datadiensten. De uitzendband voor DVB-T wordt dus kleiner, maar door de nieuwe standaard moet het mogelijk zijn minstens 25 zenders aan te blijven bieden.