Game met survivalgids en apocalypse-simulator

Game met survivalgids en apocalypse-simulator

06-02-2016 17:36 Laatste update: 27-04-2018 09:10

The Division speelt zich af in New York na een pandemie. We kregen een preview van de simulator en de papieren survivalgids die het 'meta-verhaal' bij de game vertellen.

De afgelopen dagen was ik in New York om een een persevent rondom de game The Division bij te wonen; de nieuwe action-RPG hybride van Ubisoft die 8 maart verschijnt. Leuk om te zien is dat Ubisoft naast een game een aantal extra uitingen aanbied die het universum van The Division wat meer context en body moeten gaan geven.

Een van die zaken is 'Collapse: The End of Society Simulator'. Deze simulatie is binnenkort gratis beschikbaar bij een browser bij jou in de buurt. Je begint door je woonplaats in te vullen en daarna schotelt de simulator je een paar keuzes voor. Naar welk ziekenhuis ga je op het moment dat je je niet zo lekker voelt? Bij welke supermarkt in je omgeving sla je een voorraad voedsel uit angst voor dreigende tekorten. Waar vlucht je naartoe om het moment dat er rellen ontstaan bij een pandemie? Dubai? Singapore? Sydney?

De uitkomst van de simulator-procedure die ongeveer 5 minuten duurt, staat van tevoren al vast. Een wereldwijde pandemie vindt plaats, honderden miljoenen mensen zullen sterven, de wereld gaat eraan. 'Collapse: The End of Society Simulator' is een aardigheidje, maar na drie keer heb je het grapje met bittere ernstige ondertoon wel gezien, schat ik.

Survival Guide

Interessanter is de speciaal gemaakte Survival Guide is Ubisoft heeft laten ontwikkelen. De 176 pagina tellende New York Collapse - A Survival Guide To Urban Catastrophe is geschreven door ene Warren Merchant, een personage uit de game. Ook in het fysieke spel is er een NPC (non-playable person) genaamd April die met de gids aan de slag gaat. Ze is op zoek naar haar man, naar de daders van de pandemie en naar het hoe en waarom achter de auteur van de gids, die nogal wat verborgen boodschappen lijkt te bevatten.

'In-game' kun je verschillende pagina's vinden en met April delen. 'Wie is de Mol'-liefhebbers en fans van de World War Z-survivalgids gaan zich hier heel erg mee vermaken. De survivalguide komt los beschikbaar via de webshop van de uitgever en zal tevens bij een aantal special editions van de game bijgevoegd worden.

Lees ook onze Games van de Week