Gebruik Airbnb in Amsterdam stijgt ongekend snel

Gebruik Airbnb in Amsterdam stijgt ongekend snel

28-05-2016 15:57 Laatste update: 27-04-2018 06:05

Airbnb is zeer populair in Amsterdam: vorig jaar kwamen er 575.000 gasten, bijna een vertienvoudiging ten opzichte van 2013.

Deze cijfers heeft Airbnb bekendgemaakt aan De Telegraaf. Het aantal overnachtingen via Airbnb in de hoofdstad bedraagt bijna twee miljoen. Een verhuurder verdient gemiddeld 3800 euro per jaar. De gemiddelde leeftijd van de host is 37 jaar.  

De groei van Airbnb gaat vermoedelijk ten koste van de hotelbranche. De groei in deze sector, vorig jaar nog 3 procent, stokt volgens de krant op bijna 13 miljoen nachten. Ook voor huizenkopers zijn er gevolgen. Volgens ING stijgen de prijzen in Amsterdam mede zo snel doordat je als woningbezitter opeens flink extra kunt verdienen. 

Patrick Robinson, hoofd publiekszaken van Airbnb in Europa, benadrukt in De Telegraaf dat Amsterdam veel geld verdient aan Airbnb: "Het budget dat een gewone reiziger en een Airbnb-gast beschikbaar hebben per trip is vergelijkbaar, maar bij ons wordt een groter deel van het budget uitgegeven aan andere dingen dan de accommodatie."

Jaarlijks groeit het aantal toeristen in de stad met 5 procent. Er wordt verwacht dat er in 2025 in totaal 23 miljoen bezoekers naar Amsterdam komen. Bewoners in het centrum zitten daar lang niet altijd op te wachten. Afgelopen najaar trokken boze buurtbewoners met een rolkoffer door het centrum om te protesteren. Ze vrezen dat de toenemende toeristenstroom voor meer overlast zal zorgen. 

Lees ook onze Airbnb-verhuurgids van vorig jaar in ons webmagazine Bright Ideas.