Geen iPhone X-rijen in België en Frankrijk vanwege terreurdreiging

Geen iPhone X-rijen in België en Frankrijk vanwege terreurdreiging

03-11-2017 07:52 Laatste update: 26-04-2018 16:08

De iPhone X, die vandaag in de verkoop gaat, ligt niet in de Franse en Belgische Apple Stores. Door terreurdreiging is het risico van rijen voor de deur te hoog.

Daarom is het in die landen alleen mogelijk om de iPhone X online te bestellen en dan op afspraak af te halen in de winkel. België en Frankrijk zijn de enige twee landen in de EU waar dit gebeurt, zegt een goed ingevoerde bron tegen RTL Z. Een woordvoerder van Apple wil niet reageren op vragen.

Een kans op de inmiddels traditionele rij is er in ieder geval wel. In Den Haag, Amsterdam en Haarlem ligt de telefoon morgen wel gewoon in de schappen. In Amsterdam is wel een kleine rij voor de deur.

'Soft targers'

Het actuele dreigingsniveau voor terreur in België is sinds de twee aanslagen vorig jaar op de luchthaven in Brussel en het metrostation in Maalbeek, waarbij 32 doden vielen, vastgesteld op niveau 3 van de 4. Dat betekent dat de dreiging op een aanslag nog steeds als ernstig, mogelijk en waarschijnlijk wordt beschouwd. Er is dan meer zichtbare controle op straat en als er evenementen worden georganiseerd wordt er gekeken of er een risico is voor zogenoemde 'soft targets', zegt Peter Mertens, woordvoerder van het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken.

Met soft targets worden groepen mensen bedoeld die makkelijk te raken zijn met voertuigen. "Zoals bij de aanslag op de kerstmarkt", zegt Mertens, verwijzend naar een aanslag in Berlijn in 2016 waar een vrachtwagen op een menigte mensen inreed waardoor elf doden vielen.

"Daarom treffen lokale overheden maatregelen", aldus Mertens. Dat betekent niet dat alle evenementen met groepen mensen worden afgelast, sommigen gaan ook door, mogelijk met extra beveiliging. Maar, er kan ook in overleg met lokale overheden worden besloten om een evenement niet door te laten gaan. Waarschijnlijk is er wat er gebeurd is in Brussel, waar de Apple Store op het gebied van deelgemeente Elsene ligt. De burgemeester van Elsene reageerde niet op een verzoek om commentaar van RTL Z.

Betonblokken

In Nederland is het dreigingsniveau met 4 van 5 vergelijkbaar met dat in België. "Het betekent dat een kans op een aanslag reëel is", zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Ook in Nederland is het aan lokale overheden om te zorgen dat een stad veilig is. De vraag is alleen of het rijtje voor de Apple Store als mogelijk doelwit beschouwd kan worden, het is immers wel druk op meerdere plekken in de stad, zegt de woordvoerder.    

In Amsterdam staan er bijvoorbeeld grote paaltjes langs de weg bij het Anne Frank Huis om de vaak lange rij te beschermen tegen een mogelijke terroristische aanslag. In augustus werden er betonblokken bij geplaatst voor betere bescherming.

De vraag of er ook nagedacht is over iPhone X-rijen in Amsterdam kan een woordvoerder van de gemeente Amsterdam niet direct beantwoorden. Sinds begin deze maand komen er wel op meer plekken betonblokken bij, zegt hij.

Bekijk de eerste indruk van de iPhone X van Bright-hoofdredacteur Erwin:

Volg ook het Bright YouTube-kanaal