Geen sluiting belwinkel om verkoop crypto-foons

Geen sluiting belwinkel om verkoop crypto-foons

15-01-2018 09:20 Laatste update: 26-04-2018 14:35

Een Amsterdamse belwinkel die crypto-telefoons verkocht die vaak door criminelen worden gebruikt, hoeft zijn deuren niet te sluiten.

Met een PGP-telefoon kan iedereen versleutelde berichten versturen die niemand anders behalve de ontvanger kan lezen. Dat betekent ook dat criminelen dankbaar gebruik maken van deze telefoons, omdat ze makkelijk onderling met versleutelde berichten kunnen communiceren zonder dat opsporingsinstanties kunnen meekijken. 

Dat was voor de burgermeester van Amsterdam aanleiding om de deuren te laten sluiten van Easy Tell, een Amsterdamse belwinkel die PGP-telefoons verkoopt. De rechter oordeelde echter dat de belwinkel weer open mag en bovendien de PGP-telefoons weer mag verkopen. De verkoop van PGP-telefoons, ook wel cryptofoons genoemd, is in Nederland namelijk legaal. 

Politie-inval bij Ennetcom

De PGP-telefoons zijn Android-toestellen en BlackBerry-telefoons die via speciale versleutelde netwerken communiceren. In maart 2017 werd van het netwerkbedrijf Ennetcom een server in beslag genomen. Jarenlang waanden criminelen zich veilig met hun via PGP versleutelde berichten. Ze veronderstelden dat de berichten na 48 uur van die servers werden verwijderd. Dat bleek niet het geval. 

De politie kon naar eigen zeggen 3,6 miljoen berichten van 40.000 verschillende telefoons ontcijferen. De politie liet weten dat dit als bewijsmateriaal dient om vele zaken op te lossen. De PGP-Blackberry's van Ennetcom werden voor 1500 euro per stuk verkocht.

Lees ook:

Waarom cryptotelefoons big business zijn