Geoblokkades Netflix in vizier Europese Commissie

Geoblokkades Netflix in vizier Europese Commissie

18-03-2016 15:52 Laatste update: 27-04-2018 08:08

Veel videodiensten, waaronder Netflix, bieden hun content niet aan bezoekers van andere EU-landen aan. Dat is mogelijk in strijd met de mededingingswet.

Dat stelt de Europese Commissie vrijdag. 'Brussel' doet sinds mei van vorig jaar onderzoek naar de zogeheten 'geoblokkades', wat inhoudt dat online bedrijven hun diensten beperken of blokkeren voor mensen uit andere Europese landen. Dit geldt bijvoorbeeld voor Netflix, waar het aanbod in het Verenigd Koninkrijk uitgebreider is dan in Nederland.

Overeenkomsten met distributeurs

In totaal beperkt of blokkeert 68 procent van de onderzochte aanbieders van digitale content bezoekers uit andere Europese landen. Dat is fors meer dan webwinkels, waarvan 38 procent een soortgelijke geoblokkade heeft ingevoerd. De online aanbieders waar de Europese Commissie zich op richt, zenden onder andere films, tv-series, sport en muziek uit.

Volgens de Europese Commissie spelers de overeenkomsten tussen distributeurs en aanbieders een rol in de geoblokkade. Een distributeur eist dan van de aanbieder dat een film bijvoorbeeld alleen in Nederland mag worden aangeboden. Meer dan de helft van de aanbieders zegt dat zij door de distributeurs contractueel verplicht zijn om een geoblokkade in te stellen.

"Wanneer geoblokkades voortkomen uit overeenkomsten tussen bedrijven moeten we goed kijken of er geen concurrentiebeperkend gedrag te vinden is", aldus Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging). In totaal zijn 1400 Europese bedrijven door de Europese Commissie onderzocht.

Netflix en de geoblokkade

De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd op een moment dat Netflix flinke kritiek krijgt op zijn krachtige geoblokkade. De videodienst is sinds kort begonnen met het blokkeren van diensten waarmee je toegang krijgt tot het Netflix-aanbod uit een ander land. Met het voorstel van de Europese Commissie zou Netflix mogelijk één Europees aanbod moeten krijgen.

"Mensen die legaal content aanschaffen, zoals films, series en boeken, moeten dat mee kunnen nemen, waar ze ook heen gaan in Europa", zei eurocommissaris Andrus Ansip (Digitale Eengemaakte Markt) eerder. Vestager brengt in het eerste kwartaal van volgend jaar een officieel rapport over de Europese online handel uit. Daar komen onder andere de geoblokkades in voor.