Goed gejat: Instagram verslaat Snapchat met Stories

Goed gejat: Instagram verslaat Snapchat met Stories

11-08-2017 15:23 Laatste update: 26-04-2018 18:43

Instagram kopieerde Snapchats bekende Stories-functie en heeft er veel succes mee. "Er is juridisch gezien weinig aan te doen."

Eerst even wat cijfers. Instagram Stories had in juni van dit jaar 250 miljoen dagelijks actieve gebruikers, nog geen jaar nadat de Stories-functie is toegevoegd. Snapchat, dat in 2013 de Stories introduceerde, heeft 'maar' 173 miljoen dagelijks actieve gebruikers.

Beter goed gejat dan slecht bedacht, lijkt hier de norm. Je hebt ook juridisch gezien nauwelijks een poot om op te staan, vertelt jurist Arnoud Engelfriet. "Innovatie in softwareproducten is nauwelijks te patenteren."

Iedereen mag van elkaar afkijken

Engelfriet, die bij ICTRecht als octrooigemachtigde bedrijven helpt om patentaanvragen in te dienen, stelt dat softwarepatenten al meer dan twintig jaar 'zeer discutabel' zijn. Dat komt volgens hem doordat er heel veel dubieuze en slechte patenten zijn verleend voor innovaties die al lang bestonden maar niet bij het patentbureau bekend waren. "In 2015 is daar een scherpe correctie op gekomen, toen het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten stelde dat een uitvinding echt moet gaan om een technologische verbetering, en niet slechts het automatiseren van iets dat al mogelijk was", aldus Engelfriet. 

In de praktijk zijn ict-patenten daarom voornamelijk hardwaretechnisch, zoals een nieuwe wifi-standaard om draadloos internet te versnellen. "Dat betekent dat iedereen van elkaar mag afkijken, daar is de ict-branche ook groot mee geworden." Volgens Engelfriet is de concurrentie tussen bedrijven die features van elkaar overnemen juist voordelig voor de consument: "Het zorgt voor innovatie, want bedrijven moeten constant nieuwe dingen bedenken om de beste te blijven."

Weinig aan te doen

Enkele voorbeelden van een belangrijke softwarematige innovatie zijn bijvoorbeeld pull-to-refresh (naar beneden vegen om de app te verversen), waarvan het patent in handen is van Twitter. Ook Apple heeft zo'n belangrijk softwarepatent: slide-to-unlock (vegen om te ontgrendelen).

Rechters zijn volgens Engelfriet altijd erg kritisch op deze softwarepatenten, en het is voor bedrijven lastig om het gebruik van zo'n patent te verbieden. Engelfriet denkt dan ook dat Snapchat nauwelijks iets kan doen tegen de kopieerdrang van Facebook.

Of zoals Instagram-ceo Kevin Systrom eerder zei: "Dit gaat niet om wie wat heeft uitgevonden. Het gaat om een format, en hoe je het naar een netwerk brengt en je eigen draai eraan geeft. Snapchat verdient alle eer [voor Stories], net als Instagram alle eer verdient voor het introduceren van fotofilters."

Lees ook:

Instagram laat je binnenkort samen livestreamen

Bright is ook te vinden op Instagram en Snapchat, waar we je een blik achter de schermen op de redactie geven.