Google-app laat gebruikers wetenschappelijk onderzoek doen

Google-app laat gebruikers wetenschappelijk onderzoek doen

23-05-2016 07:05 Laatste update: 27-04-2018 06:05

Science Journal gebruikt sensoren van telefoons om data te meten.

Google hoopt de wetenschapper in mensen naar boven te halen met Science Journal, een gratis app voor Android. Volgens Google zelf is het een 'digitaal wetenschappelijk notitieboek waarmee kinderen (en volwassenen) de wereld om hen heen meten en ontdekken'. Daarvoor maakt de app gebruik van sensoren op de telefoon. Gebruikers kunnen notities maken, observeren, interpreteren en op basis daarvan voorspellingen maken voor toekomstige tests.

De app maakt onder meer gebruik van lichtsensoren, microfoon en de accelerometer. Zo kun je bijvoorbeeld meten hoeveel licht er in je kamer is ten opzichte van buiten, of meet je hoe snel je fietst. De app kan zelfs verbinden met Arduino-apparaten voor meer gedetailleerde metingen.

De app verzamelt alle onderzoeken die je doet bij elkaar. De data is om te zetten in grafieken en overzichten, zodat de vorderingen direct zichtbaar zijn. Google zegt dat de app later uitgebreid wordt om meer mogelijkheden te bieden voor metingen. Science Journal is er alleen nog voor Android, over een release op iOS is nog niets bekend.

We waren vorige week bij Google-event I/O in Silicon Valley. Kijk voor onze video's van I/O op ons YouTube-kanaal of naar Bright TV op RTL Z vanavond om 21:30.