'Google breekt na recordboete nog steeds de regels'

'Google breekt na recordboete nog steeds de regels'

31-01-2018 11:18 Laatste update: 26-04-2018 14:04

Google trekt ook na de recordboete van de EU nog steeds zijn eigen zoekresultaten voor, zeggen concurrenten.

Google kreeg in juni 2017 een recordboete van 2,4 miljard euro van de Europese Commissie. Het bedrijf maakte zich volgens Brussel schuldig aan machtsmisbruik door de resultaten van zijn eigen prijsvergelijker Google Shopping bovenaan de zoekresultaten te plaatsen, ten nadele van de diensten van concurrenten.

Om aan de eisen van de EU te voldoen, heeft Google een nieuw systeem ontwikkeld. Alle sites voor prijsvergelijking moeten daarbij gelijk worden behandeld, en gewilde plekjes in de top 10 van de zoekresultaten worden aan prijsvergelijkers geveild. Google hield die plekjes eerst voor zichzelf.

Nauwelijks verbetering

Volgens concurrenten is de situatie echter nauwelijks verbeterd, meldt de Wall Street Journal. Google biedt zelf ook mee in de veilig voor de gewilde plekjes, waardoor het voor concurrenten vaak te duur is om daadwerkelijk een zichtbare plek in de zoekresultaten te bemachtigen.

Een nieuw rapport van marktanalist Searchmetrics brengt de verdeling van de zoekresultaten in kaart. In Duitsland was het aantal zoekresultaten van concurrerende prijsvergelijkers in december slechts 2 procent van alle product-resultaten op Google. In het Verenigd Koninkrijk bleef de teller hangen op 0,4 procent van alle resultaten. De marktonderzoeker vergeleek de resultaten door in die landen op 2.500 populaire termen te zoeken.

'Niet eerlijk en gelijk'

Het nieuwe systeem verandert helemaal niets, volgens Harald Schiffauer van de Duitse vergelijkingssite Guenstiger.de. "Het is niet significant genoeg om als eerlijk en gelijk speelveld te beschouwen", aldus Schiffauer over de wijzigingen van Google. "Als je vecht met Google, is het een race naar de bodem", zegt Ben Kerkhof van Vergelijk.nl. "We kunnen niet meer bieden dan we binnen krijgen, of we verliezen geld."

Google wilde tegenover de Wall Street Journal niet op de aantijgingen van concurrerende prijsvergelijkers reageren. Eerder zei het bedrijf dat de maatregelen waarover nu geklaagd wordt, concurrenten dezelfde kansen geeft als Google om prijzen van producten in zoekresultaten te tonen. In september 2017 ging Google al in beroep tegen de uitspraak van de Europese Commissie, die zaak loopt nog.

Lees ook:

Vergelijkingssites niet blij met aangepaste Google Shopping

'Van miljardenboete Google zien we nauwelijks iets terug'

'Google splitst Shopping Service af vanwege EU-eisen'