Google en Apple klagen over Nederlandse belastingklimaat

Google en Apple klagen over Nederlandse belastingklimaat

29-08-2016 07:43 Laatste update: 27-04-2018 03:30

Tachtig grote techbedrijven, waaronder Google en Apple, klagen in een brief aan het kabinet over het Nederlandse belastingklimaat.

De brief ( PDF) is ondertekend door bedrijven als Apple, Google, Amazon, Cisco, Microsoft en Tesla en werd verzonden op verzoek van minister-president Rutte. De inhoud van de brief is niet verrassend, maar ligt politiek wel erg gevoelig. Silicon Valley vraagt onder andere om een forse verlaging van de vennootschapsbelasting.

In Nederland betalen bedrijven nu 25 procent belasting, maar wat de Apples van deze wereld betreft is de helft ook wel voldoende. Volgens de bedrijven moet ons land, als het competitief wil blijven, de belasting verlagen tot het niveau van landen als Ierland: 12,5 procent. 

Dubieuze deals

Verder vindt de club van bedrijven het van het grootste belang dat Nederland vasthoudt aan de zogenoemde belasting-rulings. In een ruling spreekt de belastingdienst met een bedrijf af hoeveel het precies moet afdragen. Op die deals is veel kritiek: ze blijven namelijk strikt geheim en zouden er vaak toe leiden dat multinationals te weinig belasting betalen.

Vorig jaar ontstond ophef nadat de Europese Commissie had geoordeeld dat de belastingdeal die Nederland sloot met koffieketen Starbucks niet door de beugel kan. De bedrijven juichen het toe dat Nederland zich hiertegen verzet.

Te transparant?

De lobbygroep maakt zich verder zorgen over de toenemende transparantie van het belastingklimaat. Europa wil namelijk dat bedrijven per land waar ze actief zijn openbaar gaan maken hoeveel belasting ze betalen. Volgens de bedrijven lijdt het vestigingsklimaat in Europa daaronder.

Als de regels dan toch aangepast moeten worden, dan heeft Silicon Valley ook nog wel een tip over hoe we dat het beste kunnen doen: uitstellen. De bedrijven vragen de Nederlandse regering om in dat geval vast te houden aan de bestaande regels voor bedrijven die al een akkoord hebben gesloten met de fiscus.