Google gaat eigen chips voor smartphones maken

Google gaat eigen chips voor smartphones maken

14-06-2017 15:53 Laatste update: 26-04-2018 20:16

Google heeft een ervaren chip-ontwerper weggekaapt bij Apple om zijn eigen chips te ontwerpen voor toekomstige versies van de Pixel-telefoon.

Het gaat om Manu Gulati, die bijna acht jaar leiding gaf aan de chip-ontwikkeling bij Apple. Dat bericht Variety op basis van bronnen. Gulati, die bij Apple betrokken was bij het bouwen van chips voor de iPad, de iPhone en Apple TV, maakte de overstap deze week ook bekend op zijn LinkedIn-profiel.

Terwijl Apple in 2010 begon met het gebruiken van eigen chips voor zijn apparaten, maakte Google bij zijn Pixel-telefoons gebruik van chips van Qualcomm. Partijen als HTC, LG, Lenovo en Asus passen dezelfde chip toe in hun Android-telefoons. Verhalen dat Google zijn eigen chips wil ontwerpen, doen al langer de ronde. Vorig jaar berichtte Bloomberg al dat de zoekgigant van plan was om zijn Pixel-toestellen uiteindelijk uit te rusten met eigen chips.

Door het gebruik van eigen processors moeten de toestellen bepaalde taken veel sneller kunnen uitvoeren. Daarmee kan Google zich vervolgens onderscheiden van de concurrentie. Dat is geen overbodige luxe, want de eerste Google Pixel was bepaald geen groot succes: van het toestel, dat Google acht maanden geleden lanceerde, zouden tot nu toe slechts een miljoen exemplaren zijn verkocht.