Google geeft adverteerders meer controle na reclame bij haatvideo's

Google geeft adverteerders meer controle na reclame bij haatvideo's

21-03-2017 09:51 Laatste update: 26-04-2018 22:51

Google geeft zijn adverteerders meer controle over waar reclame verschijnt, nadat reclames opdoken naast extremistische video's.

Google kondigt de wijziging aan nadat in het Verenigd Koninkrijk ophef ontstond over advertenties die via het netwerk van Google naast extremistische YouTube-video’s komen te staan. Zo stonden reclames voor het leger en de bloedbank voor video’s van voormalig Ku Klux Klan-leider David Duke en de haatprediker imam Wagdi Ghoneim.

Die reclame was best lucratief voor de extremisten. Zonder dat adverteerders het in de gaten hadden verdienden ze er zeker 250.000 pond (iets minder dan 289.000 euro) aan. Grote bedrijven als Marks and Spencer maar ook de banken HSBC, Lloyds en de Royal Bank of Scotland, de Britse overheid en mediabedrijven als de BBC en The Guardian trokken daarop hun advertentiecampagnes bij Google terug. Hoe de reclames naast haatvideo's hebben kunnen verschijnen, moet Google volgende week aan de Britse regering uitleggen. Google is één van de grootste online adverteerders, en plaatst met automatische systemen gerichte reclame op tal van websites en voor YouTube-video’s.

Betere controle

“We hebben een strikt beleid dat aangeeft waar Google-advertenties moeten verschijnen, en in de overgrote meerderheid van de gevallen werkt dat zoals bedoeld. Maar soms doen we het niet goed”, schrijft Google-advertentiehoofd Philipp Schindler aan zijn adverteerders. Hij biedt zijn excuses aan voor advertenties die verscheen naast content die niet strookt met de richtlijnen van Google.

Om te zorgen dat reclames in het vervolg niet meer naast extremistische of haatzaaiende inhoud komt te staan, gaat Google advertenties standaard naast een kleiner aanbod content plaatsen. Adverteerders kunnen zelf bepalen of zij op een breder aantal sites willen adverteren. Bovendien kunnen adverteerders zelf aangeven op welke sites of kanalen zij hun advertenties niet willen hebben. Ook kunnen adverteerders volgens Google fijnmaziger instellen waar zij hun reclame juist wel willen zien.

Maandag kwam Googles videosite YouTube ook al in opspraak voor het verbergen van LHBTQ-video's. En vorige week riep de Google Home-speaker ongevraagd reclames de huiskamer in.