Google gestart met Android-apps die werken zonder installatie

Google gestart met Android-apps die werken zonder installatie

24-01-2017 09:49 Laatste update: 26-04-2018 23:53

De nieuwe Instant Apps voor Android worden in delen op je telefoon of tablet geladen.

De Instant Apps kun je al gebruiken nadat er maar een klein gedeelte van de app is gedownload. De apps laden ongeveer net zo snel als een gemiddelde webpagina, en werken daarom ook alleen als je een (snelle) internetverbinding hebt. Als je naar een nieuwe sectie in de Instant App wilt gaan, wordt het extra gedeelte van de app ingeladen. Een klein groepje testers kan de apps van nieuwswebsite Buzzfeed en livestreaming-app Periscope op deze manier gebruiken.

Stel: je ontvangt een linkje naar een huurwoning op een website waarvan je de app niet hebt geïnstalleerd, zoals Funda. Door op het linkje te drukken zou je normaal gesproken naar de mobiele website gaan. In plaats daarvan wordt de app van Funda geladen en kun je door de foto's van de woning bladeren en via Google Maps kijken waar de woning ligt. Zodra je op het volledige woningaanbod drukt, wordt dat stukje van de app ingeladen.

Zo kun je toch gebruikmaken van apps, die volgens Google een betere ervaring bieden dan mobiele websites. "Met maar één klik op een url is je app direct beschikbaar voor meer dan een miljard Android-gebruikers", zei Ellie Powers, hoofd van Google Play, tijdens de Google IO-conferentie vorig jaar. Kijk hieronder onze video met uitleg over Instant Apps.

Automatisch inloggen

Daarnaast werkt Google aan een technologie waarmee je automatisch bij apps inlogt als je met hetzelfde e-mailadres bij je Android-telefoon bent ingelogd. Bij onder andere Netflix is dit al mogelijk. Deze technologie wordt ook in Instant Apps geïntegreerd, waardoor je eventueel automatisch wordt ingelogd bij de app als je daar een account hebt.