Google hoeft zoekresultaten 'nepjurist' niet te verwijderen

Google hoeft zoekresultaten 'nepjurist' niet te verwijderen

21-02-2017 13:48 Laatste update: 26-04-2018 23:22

Een man uit Almere die een rechtszaak had aangespannen tegen Google heeft bakzeil gehaald. Hij wilde dat de zoekresultaten voor zijn naam worden verwijderd.

De man klaagde dat hij ten onrechte wordt bestempeld tot 'ex-crimineel met verzonnen diploma's en titels', door de zoekresultaten die naar boven komen als je zijn naam googelt. Daardoor zou hij schade lijden en niet meer aan de bak komen. 

Recht om vergeten te worden

Als je ernstig benadeeld wordt kun je een verzoek indienen bij Google om je zoekresultaten te verwijderen. En als de zoekresultaten ‘ontoereikend, niet ter zake dienend of bovenmatig zijn’, moet Google ze ook verwijderen. Die algemene regel bestaat sinds het Europees Hof van Justitie uitspraak deed in een zaak die een Spaanse klager had aangespannen die vond dat hij buitensporig benadeeld werd door zijn zoekresultaten.

Maar volgens de rechter kon niet worden vastgesteld dat de informatie waar Google naar linkt onjuist is op basis van de documenten die de man heeft aangeleverd. Zo claimt de man eenvoudig te kunnen bewijzen dat hij is afgestudeerd, maar dat bleek niet uit de kopieën van officiële documenten die de man mee had genomen naar de zitting.

Jurist of nepjurist?

Volgens de rechter doet het ter zake of de man is afgestudeerd of niet, omdat hij zich wellicht ten onrechte zou voordoen als afgestudeerd jurist.

De rechtbank geeft de man verder nog mee dat het hem vrij staat om juridische stappen te ondernemen tegen de mensen en organisaties die negatief over hem schrijven, maar volgens zijn advocaat kun je dat niet verwachten van 'een eenvoudige burger'. En ook dat vindt de rechter niet aannemelijk, aangezien de man zegt dat hij een 'zeer succesvol juridisch adviesbureau heeft gehad' en in staat was om Google te dagvaarden.