Google Home roept ongevraagd reclame je huiskamer in

Google Home roept ongevraagd reclame je huiskamer in

17-03-2017 14:10 Laatste update: 26-04-2018 22:51

Google heeft een manier gevonden om wat bij te verdienen aan slimme speaker Home: onverwacht reclame maken.

Google doet de meest uiteenlopende dingen online, maar onder de streep wordt er toch vooral verdiend aan reclame. Dat merken ook eigenaren van de Google Home-speaker. Wanneer die vragen hoe hun dag eruit ziet, dreunt Google Assistant hun agenda, het weer en verkeer op, gevolgd door: "Trouwens, Disney’s Beauty and the Beast gaat vandaag in première", melden gebruikers op Reddit. "Voor meer plezier, vraag me iets over Belle."

Een Twitter-gebruiker heeft de melding opgenomen. Toch is er geen sprake van reclame, zegt Google tegen The Verge, maar een experiment. "Dit was niet bedoeld als advertentie", zegt het bedrijf. "Wat online rondgaat is deel van de My Day-functie, waar we handige informatie over de je dag geven en soms actuele zaken aanstippen. We blijven experimenteren met manieren om gebruikers nieuwe content te bieden, maar we hadden het in dit geval beter kunnen aanpakken."

Philip K. Dick

Het valt te bezien of Google nog eens zo’n test opzet. Het doet in ieder geval een beetje denken aan scifi-roman Ubik van Philip K. Dick uit 1969, waar een slimme gadget die je zelf hebt aangeschaft naderhand nog een centje probeert bij te verdienen. In het boek probeert iemand zijn huis met slimme deurknop te verlaten, maar de deur wil geld hebben voor hij hem er door laat. Als de man zijn deurknop wil losschroeven, haalt die deurknop de voorwaarden erbij en dreigt hij hem aan te klagen.