Google maakt van Hangouts een Slack-concurrent

Google maakt van Hangouts een Slack-concurrent

10-03-2017 10:35 Laatste update: 26-04-2018 22:51

Google Hangouts zit in het slop en wordt daarom omgebouwd tot een zakelijke chatdienst à la Slack.

Google heeft een redelijk rommelig aanbod van verschillende chatdiensten. Vorig jaar verscheen naast Hangouts de app Allo, waardoor het onduidelijk was wat er met Hangouts zou gebeuren. Dat maakt Google nu duidelijk: het wordt een zakelijke chatdienst die Hangouts Chat heet. Net als bij Slack kunnen gebruikers, vooral bedrijven, kanalen aanmaken in Hangouts Chat. Per onderwerp, afdeling, project of wat dan ook kan een kanaal worden aangemaakt, wat zorgt voor veel meer overzicht.

De dienst is er zowel voor pc als mobiel, en ondersteunt ook nog steeds één-op-één chats en besloten groepsgesprekken. Hangouts Chat ondersteunt direct al threaded berichten, waarbij gebruikers hun reactie kunnen vastpinnen aan een bericht zodat gesprekken niet door elkaar heen lopen. Slack voegde zo’n functie onlangs aan zijn apps toe.

Documenten delen

Bovendien heeft Hangouts Chat een ingebouwde ondersteuning van Google Docs en Sheets. Documenten en spreadsheets kunnen makkelijk binnen Hangouts Chat worden gedeeld, en waarbij permissied voor het bewerken van die documenten automatisch wordt geregeld. Zo krijgen alleen de relevante teamleden de optie om documenten aan te passen, maar kan iedereen ze inzien. Afspraken kunnen direct vanuit Hangouts aan Google Calendar worden toegevoegd, daarnaast krijgt Hangouts Chat een uitgebreide zoekfunctie.

Met 30 mensen tegelijk videobellen

Binnen Hangouts Chat zit ook een nieuwe videochat-functie, Hangouts Meet. Die is volgens Google vooral simpel en licht, en kan vanuit een Hangouts Chat-gesprek worden gestart. De videochats bieden plaats aan maximaal 30 deelnemers en kan binnen Chrome en Firefox zonder plug-in worden gebruikt. Safari en Edge hebben wel een plug-in nodig. Wie in het Google early adopter-programma zit kan het verniewde Hangouts nu al proberen. Het is nog niet bekend wanneer de dienst voor iedereen beschikbaar is.

Lees ook

Flop 5: mislukte Google-producten