Google ontslaat medewerker achter anti-diversiteitsmail

Google ontslaat medewerker achter anti-diversiteitsmail

08-08-2017 06:08 Laatste update: 26-04-2018 18:43

De Google-medewerker die een mail schreef over waarom het diversiteitsbeleid van zijn werkgever niet zou deugen, is de laan uitgestuurd.

Afgelopen weekend ontstond er grote ophef rond een uitgelekt memo van een Google-werknemer die genadeloos uithaalde naar de bedrijfsideologie. Hij is ontslagen wegens het 'bestendigen van gender-stereotypen'.

Volgens de auteur van het stuk (een man) zijn vrouwen niet ondervertegenwoordigd in de sector omdat ze gediscrimineerd worden, maar door biologische verschillen tussen mannen en vrouwen. Zo stelt hij dat vrouwen meer geïnteresseerd zijn in mensen dan techniek en dat ze slechter leiding kunnen geven omdat ze te emotioneel zijn. Ook vind hij dat het beleid van positieve discriminatie direct stopgezet moet worden, omdat het voor verdeeldheid zou zorgen en slecht is voor de zaken.

Kwetsend

Daarop is de man dus de laan heeft uitgestuurd. Ceo Sundar Pichai schrijft in een brief, getiteld 'Our words matter', aan de werknemers dat er een grens is overschreden 'door te suggereren dat een groep collega's eigenschappen heeft die hen biologisch minder geschikt maken voor het werk'. Pichai noemt die uitlatingen 'kwetsend en niet OK'.

In de brief schrijft Pichai ook dat het belangrijk is dat iedereen binnen Google zijn mond durft open te trekken als hij of zij iets ziet dat niet in de haak is. Volgens de ceo zijn de vragen over de trainingsprogramma's, ideologie op de werkvloer en diversiteitsprogramma's die de ontslagen werknemer stelde op zich dan ook 'belangrijk'.

Gender-stereotypen

In de brief van Pichai staat niet dat de werknemer is ontslagen, maar de toon is fel. De gewraakte werknemer heeft zijn ontslag aan Bloomberg bevestigd. Hij is ontslagen wegens het 'bestendigen van gender-stereotypen', schrijft hij in een mail aan het persbureau.

Ook Recode heeft uit meerdere bronnen vernomen dat de werknemer op zoek moet naar een nieuwe baan.