Google-software wint 4 van de  5 potjes van de Go-wereldkampioen

Google-software wint 4 van de 5 potjes van de Go-wereldkampioen

15-03-2016 14:56 Laatste update: 27-04-2018 08:08

Eén keer wist wereldkampioen Lee Sedol van Google-software AlphaGo te winnen, maar de software won vandaag opnieuw en voor het laatst.

Daarmee staat de eindstand van AlphaGo tegen Lee Sedol op 4–1. Zaterdag had AlphaGo na de derde zege tegen Lee al gewonnen, toch werden er nog twee potjes gespeeld. Daarom wist Lee zondag nog een wedstrijd van het zelflerende algoritme te winnen. Ook dinsdag begon Lee daarom met goede moed, waarna AlphaGo aan het begin van het spel ook nog eens een fout maakte.

Daardoor zag het er even positief uit voor Lee, toch wist AlphaGo zich te herpakken. Demis Hassabis, CEO van AlphaGo-maker DeepMind, noemt de comeback na de fout mind blowing, en roemt de Go-wedstrijd als één van de beste ooit.

Miljarden mogelijkheden

Het is niet de eerste keer dat een computer van een mens wint bij een denksport; twintig jaar geleden won IBM-computer Deep Blue van schaakgrootmeester Gary Kasparov. Toch is het Aziatische bordspel Go zo ingewikkeld, dat de winkans van AlphaGo vooraf maar op 50 procent werd geschat. Er zijn vele miljarden zetten mogelijk, die AlphaGo heeft aangeleerd door Go-professionals te imiteren en daarop te variëren.

Voor de liefhebber hieronder de complete vijfde wedstrijd, die iets langer dan 7 uur duurde: