Google stuurt 12-jarige jongen rekening van 100.000 euro vanwege AdWords

Google stuurt 12-jarige jongen rekening van 100.000 euro vanwege AdWords

07-10-2016 08:31 Laatste update: 27-04-2018 02:59

Een 12-jarige Spaanse jongen wilde rijk worden met YouTube-video's van zijn bandje, maar kreeg een Google-rekening van 100.000 euro voorgeschoteld.

De twaalfjarige José Javier had een plan: hij zou rijk worden met YouTube-video's van zijn bandje Torrevieja llamada Los Salerosos, de Torrevieja Fun Guys, genoemd naar de stad waar hij woont. Het geld dat hij zou verdienen met Google-advertenties zouden hij en een vriend besteden aan muziekinstrumenten en een villa. In plaats daarvan kreeg José sinds begin september rekeningen van bijna 20.000 euro per keer, die intussen zijn opgelopen tot meer dan een ton.

De jongen wist het verschil niet tussen Google-diensten AdWords en AdSense. Javier had onbewust gekozen voor Google AdWords, zodat hij Google moet betalen voor het plaatsen van advertenties op andere sites. Wat hij eigenlijk wilde: AdSense-advertenties zodat Google hem zou betalen voor het mogen plaatsen van advertenties bij zijn video's.

Google heeft na onderzoek de rekeningen teniet gedaan. Volgens Google zouden er leeftijdsrestricties zijn voor het aanmelden voor de Google AdWord-diensten, maar volgens Javiers moeder hoefde José alleen zijn bankrekeningnummer op te geven.