Google trekt stekker uit URL-verkorter goo.gl

Google trekt stekker uit URL-verkorter goo.gl

02-04-2018 07:39 Laatste update: 07:47

Vanaf 13 april is het niet meer mogelijk om links te verkorten via goo.gl. Volgens Google is de dienst overbodig.

Google stopt met het aanbieden van de url-verkorter goo.gl, waarmee lange links konden worden verkort tot een goo.gl/...-link. Dat maakte het bedrijf bekend via een blogpost.

Volgens Google is de manier waarom mensen content vinden om het internet 'dramatisch veranderd, van voornamelijk desktop-webpagina's tot apps, mobiele apparaten, thuisassistenten en meer'. Daarnaast zijn er meerdere concurrenten bijgekomen die hetzelfde doen, zoals Bitly en Tr.im, dus volgens Google is het niet meer nodig om de dienst aan te bieden.

Tot 13 april kan iedereen nog links verkorten via goo.gl. Bestaande gebruikers kunnen nog een jaar van de dienst gebruik maken. De links die nu al gemaakt zijn zullen voor altijd blijven werken.

Spam

Een andere reden voor de stop kan zijn dat de verkorter ook vaak gebruikt wordt in e-mails met spam en virussen. Doordat de Google-url wordt weergeven, is moeilijk te herkennen of een link malafide is of niet.

Links in apps

Wel stelt Google een nieuwe dienst ter beschikking als opvolger van de verkorter: Firebase Dynamic Links. Dit zijn slimme links die ontwikkelaars de mogelijkheid geven om gebruikers direct naar een plek in een app te sturen. Onder andere Shazam en Skyscanner maken er al gebruik van.