Google verschuift deadline voor Lunar Xprize naar 2018

Google verschuift deadline voor Lunar Xprize naar 2018

18-08-2017 08:10 Laatste update: 26-04-2018 18:43

Deelnemers van Xprize moesten aanvankelijk voor het eind van 2017 een privaat bekostigde maanlanding uitvoeren, maar ze krijgen iets langer de tijd.

Xprize paste de deadline en het doel ietwat aan. Het idee was dat finalisten in de competitie hun ruimtevaartuig voor 31 december 2017 zouden lanceren. Het doel is nu een maanlanding voor 31 maart 2018. Wanneer de lancering is, maakt niet meer uit. 

De deelnemende partijen zijn al langer op de hoogte van deze verandering. Op dit moment zijn er nog vijf teams in de race, afkomstig uit de Verenigde Staten, India, Israël, Japan en een team dat is samengesteld uit wetenschappers en ontwikkelaars van over de hele wereld.

20 miljoen dollar

Het eerste team dat zijn voertuig op de maan weet te landen, ontvangt 20 miljoen dollar aan prijzengeld. Het tweede team krijgt 5 miljoen dollar. Er zijn wel vereisten aan de prijs. De maanlander moet bijvoorbeeld minstens 500 meter over het maanoppervlak rijden. Daarvan moeten beelden live en in hd naar de aarde gestuurd worden. Ook moet het project voor minstens 90 procent privaat gefinancierd zijn.

Xprize heeft enkele bonusprijzen bekend gemaakt. Zo is er drie miljoen dollar beschikbaar voor teams die hun voertuig zachtjes laten landen en data naar de aarde sturen, voordat de deadline is geweest. Ook is er 1,75 miljoen dollar te winnen voor het team dat hun lander een ronde om de maan laat zweven. Nog geen van de teams heeft hun uiteindelijke versie van het voertuig getoond. Het kan alsnog gebeuren dat de deadline niet wordt gehaald en dat de Lunar Xprize geen winnaar kent.