Google zet kunstmatige intelligentie tegen blindheid in

Google zet kunstmatige intelligentie tegen blindheid in

05-07-2016 12:55 Laatste update: 27-04-2018 05:03

Google gaat met zijn DeepMind-onderzoekstak één miljoen ogen scannen, om zo blindheid en oogziektes vroeger te kunnen vaststellen.

Google machine-learningtak DeepMind won onlangs voor het eerst een wedstrijd van de wereldkampioen in het complexe Aziatische bordspel Go. Nu wil Google de technologie inzetten om blindheid vroegtijdig vast te stellen, door machine learning los te laten op de foto’s van één miljoen ogen. DeepMind werkt voor het nieuwe systeem samen met het Britse ministerie van Volksgezondheid en het Londense Moorfields Eye Hospital, meldt The Guardian.

De oogscans zijn van één miljoen anonieme mensen, en DeepMind zal onder meer zoeken naar aandoeningen van het netvlies en oogziektes die het gevolg zijn van diabetes. Als die oogziektes vroegtijdig worden gevonden, kan daarmee volgens DeepMind-medeoprichter Mustafa Suleyman 98 procent van het ergste verlies van zicht worden voorkomen.

Omdat DeepMind voortdurend blijft leren, is de technologie binnen korte tijd veel beter en bovendien sneller in het detecteren van oogziektes in een vroeg stadium. Dat zou potentieel het gezichtsvermogen van duizenden patiënten kunnen redden. "Als we machine learning kunnen gebruiken, zouden we hier zoveel beter in zijn, want dan had ik de ervaring van 10.000 levensduren", zegt professor Peng Tee Khaw, hoofd van de afdeling oogheelkunde van Moorfields. Onlangs werd kunstmatige intelligentie ook al ingezet om borstkanker sneller en nauwkeuriger te kunnen detecteren.