Google-zusterbedrijf werkt aan 'wijk van de toekomst'

Google-zusterbedrijf werkt aan 'wijk van de toekomst'

18-10-2017 15:17 Laatste update: 26-04-2018 16:39

In het Canadese Toronto gaat Google-zusterbedrijf Sidewalk Labs werken aan de wijk van de toekomst.

Het gaat om een project in de Eastern Waterfront van Toronto. De stad had een wedstrijd uitgeschreven om dat gebied te vernieuwen, en het winnende voorstel komt van Sidewalk Labs, onderdeel van Google-moederbedrijf Alphabet. Het gebied wordt onderverdeeld in twee nieuwe wijken, Quayside en Port Lands, samen goed voor ruim drie vierkante kilometer, meldt The Wall Street Journal.

In Quayside wil Sidewalk Labs onder meer zelfrijdende bussen inzetten terwijl auto’s verboden moeten worden. Ondergrondse tunnels bieden niet alleen plaats voor water en stroom, maar ook voor robots die pakketjes bezorgen. Fietspaden worden van verwarming voorzien, zodat ze ook in de barre Canadese winters begaanbaar blijven. En tal van sensoren moeten zien wanneer prullenbakken vol zijn, of er geluidsoverlast is en of voetgangers willen oversteken.

Wetten negeren

Alphabet en Sidewalk Labs willen straks wel een speciale behandeling van de overheid. Volgens Financial Times vraag Sidewalk Labs in zijn voorstel om een uitzondering op bouwregels transportregels en weten voor energie. Het bedrijf spreekt van “substantiële versoepeling van bestaande wetten en regels”.

Het is nog niet duidelijk hoe lang de ontwikkeling van de nieuwe wijk gaat duren. Wel zou het project in ieder geval 1 miljard dollar gaan kosten. Eerst moet er in ieder geval nog een jaar worden overlegd over het ruime pakket aan plannen, voor dat overleg heeft Sidewalk Labs 50 miljoen dollar uitgetrokken. “Dit is geen willekeurige actie vanuit ons perspectief”, zegt Alphabet-voorzitter Eric Schmidt. “Dit is het samenkomen van bijna tien jaar nadenken hoe technologie het leven van mensen kan verbeteren.”