Grootste zoeksite voor torrents sluit deuren

Grootste zoeksite voor torrents sluit deuren

05-08-2016 10:27 Laatste update: 27-04-2018 04:01

Torrentz, de populairste zoekmachine voor torrents, sluit zijn deuren. De reden is vooralsnog onduidelijk.

Torrentz is grote naam in de torrentwereld. In 2003 werd de website opgericht en is sindsdien één van de belangrijkste sites om torrents mee te vinden. Torrentz is een soort zoekmachine voor andere torrentsites: voer een trefwoord in en Torrentz kijkt vervolgens op alle grote torrentsites - zoals The Pirate Bay - welke torrents er allemaal beschikbaar zijn.

Waarom gestopt?

Op de vraag van Torrentfreak waarom Torrentz is gestopt, wil de eigenaar niet reageren. Zijn besluit heeft mogelijk te maken met het offline halen van KickassTorrents, de grootste torrentwebsite waarvan het brein - een 30-jarige Oekraïner - plotseling werd opgepakt. Inmiddels zijn er al verschillende forks van KickassTorrents online verschenen.

Hoewel Torrentz nooit torrentbestanden hostte, is het mogelijk dat de eigenaar toch is gezwicht voor druk uit de entertainmentindustrie. Door het sluiten van Torrentz en KickassTorrents verliest de torrentwereld volgens Torrentfreak twee zeer belangrijke namen in enkele weken tijd. De enige écht grote naam die nog over blijft, is The Pirate Bay. En die website is al meerdere keren uit de dood herrezen.