Grote investering in bierbrouwgadget MiniBrew

Grote investering in bierbrouwgadget MiniBrew

17-05-2017 16:49 Laatste update: 26-04-2018 20:47

De Nederlandse startup achter het bierbrouwapparaat MiniBrew krijgt een nieuwe investering van bijna 2,5 miljoen euro.

Inmiddels zitten meer dan 400 bierliefhebbers te wachten op de MiniBrew, zij hebben het apparaat besteld als pre-order. Op die manier haalde de Utrechtse startup al meer dan 340.000 euro op. Investeringsfonds VOC Capital Partners stopte eerder al een kwart miljoen in het bedrijf. Dat bleek niet genoeg om de machine daadwerkelijk op de markt te brengen, want de ontwikkeling gaat trager dan verwacht.

Met deze miljoeneninvestering - ook VOC doet weer mee - wil MiniBrew opschalen. Daardoor moeten de eerste machines voor het einde van het jaar verstuurd kunnen worden naar de Europese klanten. Volgend jaar zijn Noord- en Zuid-Amerika aan de beurt. Daarna kunnen Aziatische bierliefhebbers aan de slag met de MiniBrew.

Hoe werkt het?

De MiniBrew is te vergelijken met een broodbakmachine: je kunt met één apparaat de drank brouwen, laten vergisten en tappen. Met een app kun je op basis van parameters het biertje samenstellen. Dat kan onder andere aan de hand van kleur, zo kan je kiezen uit een witbier, bokbier of hele donkere variant. Daarnaast is het mogelijk om 'gewoon op je werk' het brouwproces te volgen via je mobiel. Het brouwproces heeft MiniBrew weten terug te brengen van 8 naar 3,5 uur. Daarna moet er gist worden toegevoegd. In het apparaat kan 5 liter bier worden gemaakt.

Nieuwe ceo en deals met brouwerijen

Geld om te groeien is belangrijk, maar de kennis en know-how van investeerders zijn nog veel belangrijker, zegt medeoprichter Olivier van Oord tegen RTL Z. "We hebben nu de beste mix van investeerders die garant kunnen staan voor een succesvolle launch." Dat leverde deze maand een nieuwe ceo op: Edwin Blom, die eerder topfuncties had bij Grolsch en Friesland-Campina. "Hij is zelf een van de nieuwe investeerders. We vinden het belangrijk dat de directie een financiële bijdrage levert, zodat het zich echt wortelt met dit bedrijf", vertelt Van Oord.

Met de MiniBrew kan straks een leek speciaalbiertjes brouwen, gewoon met een app. Je gooit ingrediënten in de machine, en die doet de rest. Toch hebben ook brouwerijen zich gemeld bij de startup. Onder meer het Haarlemse Jopen en de Amsterdamse brouwerij De Prael laten straks hun biertjes thuis brouwen door MiniBrew-gebruikers. Ze hopen zo niet alleen hun afzetmarkt te vergroten, maar ook feedback te krijgen van de thuisbrouwers. Die kunnen nieuwe recepten testen.

Bekijk ook onze test van de MiniBrew vorig jaar in onze wekelijkse Uitpakparty

Geen video missen? Abonneer je op ons YouTube-kanaal

Brouwliefhebbers zijn kritisch

De MiniBrew maakt thuis bierbrouwen makkelijk, maar voor echte brouwliefhebbers misschien iets té gemakkelijk. Want kennis over het brouwproces is niet meer nodig. Ook is de zoektocht naar dat magische, zelfbedachte speciaalbier een stuk minder spannend.

Ronald Opsomer van de Amsterdamse bierbrouwclub De Bierkaai noemt het 'een leuk projectje', maar ziet de praktische waarde van de MiniBrew niet echt in. "De hoeveelheid die je ermee kunt brouwen is klein, zeker als je regelmatig een speciaalbiertje drinkt." Daarnaast vraagt hij zich af wat de kwaliteit van het bier is, gezien het snelle brouwproces. Opsomer: "Maar ik ga wel kijken, ik houd wel van techniek, van leuke app-gestuurde dingetjes."

Concurrentie komt op gang

Wie nu de MiniBrew bestelt, en bereid is om nog een aantal maanden te wachten, betaalt 999 euro. Dat is fors goedkoper dan de 1850 dollar die eerder werd gevraagd.

Toch kan het nog goedkoper. Zo kost deze automatische bierbrouwketel (30 liter) van GrainFather maar 795 euro. Oké, die is wat ingewikkelder en gebruikt fors meer ruimte in de keuken. Een andere all-in-one brouwketel is deze van Speidel (20 liter). Volgens de kenners een topmerk, maar daar betaal je dan ook bijna 1500 euro voor.