Grote update voor zelfrijdende functie Tesla volgende week

Grote update voor zelfrijdende functie Tesla volgende week

23-12-2016 10:41 Laatste update: 27-04-2018 00:55

De zelfrijdende Autopilot-functie van Tesla krijgt eind volgende week waarschijnlijk een grote update.

Tesla brengt waarschijnlijk volgende week een grote update uit voor auto’s voorzien van de nieuwe Autopilot-hardware HW2. Dat zegt Tesla-CEO Elon Musk op Twitter. Tesla Model X- en Model S-exemplaren met HW2 krijgen met die update zelfrijdende functies die nu nog zijn uitgeschakeld, omdat de software nog niet klaar was. Daardoor waren functies als automatische noodremmen, botsingswaarschuwingen en cruise control nog uitgeschakeld. Onduidelijk is of al die functies volgende week wel beschikbaar zijn.

HW2 werd in oktober gepresenteerd en geeft Tesla’s een snellere boordcomputer vier camera’s en twaalf sensoren die in de omgeving in 360 graden scannen, met een bijna dubbel zo groot bereik als de vorige hardware. Op termijn moeten de modellen helemaal zelfstandig van A naar B kunnen rijden, zonder enige tussenkomt van een chauffeur. Die functies zijn pas over twee à drie jaar klaar, denkt Elon Musk.

Volgens de Tesla-CEO blijkt uit tests dat het neurale netwerk van de nieuwe zelfrijdende software inmiddels goed werkt. Door de software aan klanten te geven kan het netwerk alvast veel data verzamelen door allerlei omgevingen in de praktijk te analyseren. Door die data moet de auto uiteindelijk zelfrijdend op veel omgevingen en situaties kunnen anticiperen.