GTA helpt zelfrijdende auto's navigeren in echte wereld

GTA helpt zelfrijdende auto's navigeren in echte wereld

12-09-2016 11:34 Laatste update: 27-04-2018 03:30

Duitse onderzoekers gebruiken de game Grand Theft Auto om visuele data te verzamelen waarvan zelfrijdende auto’s kunnen leren.

De methode wordt getest aan de universiteit van Darmstadt en is samen met Intel Labs ontwikkeld. In GTA kunnen spelers vrij bewegen door een grote stad, lopend of met de auto. De technologie wordt in de game losgelaten om omgevingen te herkennen en scenario’s te bepalen. Data die daaruit voortkomt kan vervolgens gebruikt worden voor situaties waarmee zelfrijdende auto’s in de echte wereld te maken krijgen.

Het heeft flink wat tijd nodig om informatie te verzamelen met testvoertuigen op straat, daarom wenden de wetenschappers zich tot games. De data die zo wordt geregistreerd is volgens hen 'bijna net zo goed en soms beter' dan informatie uit de echte wereld. De software die de Duitse onderzoekers hebben bedacht, wordt over de game heen gelegd. In de video valt te zien hoe het programma vervolgens zelf objecten en voetgangers detecteert.

Aan de kant voor politie

Er zijn al flink wat fabrikanten bezig met uitvogelen hoe zelfrijdende auto’s het beste moeten werken, waaronder Tesla, BMW en Google. Laatstgenoemde heeft recent een patent ingediend waarmee auto’s vanzelf aan de kant gaan als nooddiensten er langs willen. Zo raken mensen niet meer in paniek over wat ze moeten doen als er een politiewagen met sirene langs probeert te komen - iets wat soms leidt tot nieuwe ongelukken.