Handig: één kabel van USB-C naar HDMI

Handig: één kabel van USB-C naar HDMI

05-09-2016 08:14 Laatste update: 27-04-2018 03:30

Een nieuwe standaard laat je apparaten met één kabel van USB-C naar HDMI verbinden.

Iedereen haat kabels, maar iedereen haat het ook als een Apple weer eens een nieuwe plug of kabel aankondigt. Waardoor je allerlei adapters voor je bestaande investeringen in kabels moet aanschaffen. Zo klagen mensen al een tijdje over het gerucht dat de nieuwe iPhone geen gewone koptelefoonaansluiting zal hebben, en alleen nog via Lightning of Bluetooth koptelefoons kan verbinden. Zo verging het ook toen Apple de nieuwe MacBook met slechts één USB-C poort aankondigde.

Gun het echter wat tijd en iedereen jubelt over dergelijke veranderingen. Op de redactie hebben we bijvoorbeeld een Philips-beeldscherm met USB-C-aansluiting. Eén kabeltje van MacBook voor zowel de display als het voeden van de MacBook. En dan je ook nog al je usb-apparaten op dat scherm aansluiten die daarmee met die ene kabel met de MacBook verbonden zijn. Je hebt dan helemaal geen extra poorten nodig.

USB-C naar HDMI

USB-C is sinds vrijdag nog een beetje leuker geworden. Het overkoepende orgaan dat HDMI-licenties beheert heeft namelijk een nieuwe standaard aangekondigd die USB-C met HDMI integreert. Oftewel: je kunt nu ook je USB-C-laptop direct zonder HDMI-adapter aan je televisie koppelen via een USB-C-naar-HDMI-kabel. Dat scheelt toch weer één adapter. De zogeheten HDMI Alt Mode ondersteunt alle features van HDMI 1.4b, waaronder 4K, surround sound, 3D en Ethernet.

Als ze nu de HDMI-plug ook zo kunnen veranderen dat deze net zo omkeerbaar is in te pluggen als bij USB-C, dan wordt aansluiten nog eens leuk.