'HBO-hackers stalen veel meer dan script Game of Thrones'

'HBO-hackers stalen veel meer dan script Game of Thrones'

03-08-2017 13:08 Laatste update: 26-04-2018 18:43

Betaalzender HBO werd eerder deze week gehackt, inmiddels lijkt de cyberdiefstal erger dan werd vermoed.

Direct na de hack werd het script van een nog niet uitgezonden aflevering van Game of Thrones door de hackers online gezet, om te bewijzen dat zij inderdaad computers van HBO hadden gehackt. De hackers claimden in totaal 1,5 terabyte aan data van de betaalzender te hebben gestolen. Medewerkers van het bedrijf dat de hack voor HBO uitzoekt, zeggen nu dat er “duizenden interne bedrijfsdocumenten” zijn gestolen.

Dat schrijft Variety op basis van copyrightclaims die naar Google zijn gestuurd. Op basis van die claims verwijderd Google sites met de gestolen documenten uit zijn zoekresultaten. In de documenten wordt gesproken van “massa’s copyright-bestanden waaronder documenten, afbeeldingen, video en geluid”.

Persoonlijke informatie

HBO wil niet op de inhoud van de gestolen documenten reageren zolang het onderzoek naar de hack nog loopt. Naast bestanden rond series van HBO lijken de hackers ook lijsten met persoonlijke informatie van tal van HBO-medewerkers in handen te hebben. Zo lijkt de informatie van een hooggeplaatste HBO-medewerker gehackt, waardoor de hackers mogelijk toegang hebben tot zijn zakelijke e-mailaccount.

De hackers beloofden eerder om de komende tijd meer van de gestolen documenten online te zetten. Waarom de hackers bij de Game of Thrones-maker hebben ingebroken, is niet duidelijk. In een verklaring zeiden de hackers enkel ”HBO is falling.” De HBO-hack doet denken aan de Sony-hack van 2014. Bij het Japanse bedrijf werd toen 100 terabyte aan gestolen data online gezet.

Weet jij alles van Game of Thrones? Test je kennis in onze quiz