'Heel Gelderland over op warmtepomp'

'Heel Gelderland over op warmtepomp'

15-10-2016 10:23 Laatste update: 27-04-2018 02:28

Een ambitieus plan: de hele provincie Gelderland van het gas af en de huizen verwarmen met schone energie.

Gas wordt alleen maar duurder. En het raakt op. In de provincie Gelderland wordt daarom gewerkt aan het omwisselen van alle cv-ketels voor elektrische warmtepompen. Zo’n warmtepomp haalt warmte uit aanwezige bronnen, zoals lucht of water. Uit het temperatuurverschil van een vloeistof die door slangen of platen loopt, voor en na contact met de lucht of water, maakt zo’n warmtepomp warm water. Zo kun je je verwarming vullen met energie die je zelf maakt. 

Gelderland wil snel de transitie maken van gas naar groene energie. "We hebben tienduizenden elektrische warmtepompen nodig om het gasnet te kunnen afsluiten, ons afscheid van de fossiele warmtevoorziening", zegt Thijs de la Court (1955), medewerker Klimaatverbond Nederland, algemeen secretaris van het Gelders Energieakkoord en oud-wethouder van Lochem.

"Nu is de stuksprijs van zo’n warmtepomp nog te hoog. Een ander probleem is dat bijvoorbeeld Japanse pompen niet gespecificeerd zijn naar het Nederlandse klimaat, of de grootste markt in Europa; die in Scandinavië. De winters zijn veel kouder daar. Je moet dus onze markt opnieuw specificeren met aanbieders van eigen bodem, de Nefits en Remeha’s. Dat zijn echte breinbrekers, want dat het zijn allemaal kip-en-ei vragen."

Uiteindelijk gaat het om geld, inkomsten uit energiebesparing. Het werkt als een langjarig abonnement op de schilder. Een energiedienstenbedrijf zorgt ervoor dat jij gaat besparen op je energie, bijvoorbeeld door isolatie. Tot het moment dat je gasketel voor de cv afgeschreven is, dan kan er een warmtepomp geplaatst worden. “We weten ook waar de leidingen van het aardgasnet zijn afgeschreven. Daar kun je echt van het gas af.”

Wie gaat de investering betalen? De la Court wijst naar de enorme hoeveelheden geld die klaarliggen bij pensioenfondsen en verzekeraars voor het verduurzamen van businesscases. "Het gaat om miljarden euro’s. Geld dat nu in stranded assets in de fossiele energie vast zit en daar weg wil. Maar er is een tekort aan duurzame beleggingen met voldoende volume. Voor een pensioenfonds is een belegging van 50 miljoen euro een instapbedrag."

Lees eerder in Bright Ideas:

Zo ziet Nederland eruit als de olie op is